Porovnanie meriana vzdialenosti (test 2.)

Ďalším z plánovaných testov GPS merania presnosti vzdialenosti bol test v lesnom poraste. Tento test som realizoval so zariadeniami Garmin Oregon 450, mobilný telefón HTC Desire 500 a Suunto Quest + Foot POD za pekného, slnečného a bezoblačného počasia. Miestom testu bol les nad Horným Bankovom. Zariadenia boli umiestnené vedľa seba vo vnútri bežeckého batohu. Pri teste som bežal priemernou rýchlosťou 9.9km/h (dáta z movescountu http://www.movescount.com/moves/move40901590). Suunto Foot POD som nedávno kalibroval na 10km dlhých pretekoch Košice Night Run 2014. Interval zápisu dát pri Oregone bol nastavený na maximálny (most frequently – neviem, čo to znamená). Pri HTC som dané nastavenie v aplikácii Strava nevedel ovplyvniť, nakoľko nastaviť danú možnosť neobsahuje. Suunto Quest ma nenastaviteľný interval zápisu dát 10sec.

Závery testu. Prídavné zariadenie Suunto Food pod nameralo vzdialenosť 7.24km, Garmin Oregon 6.51km a HTC s aplikáciou Strava 6.97km. Ak berieme Suunto ako presné zariadenie (vzhľadom na kalibráciu počas pretekov), presnejšie výsledky ako Garmin Oregon (rozdiel 0.75km, 10.35%) poskytlo (na moje prekvapenie) GPS z mobilu HTC Desire (rozdiel 0.27km, 3.7%). Na podrobnejšej mape http://kml.misovic.net/test2-meranie-presnosti-merania-export.html vidieť, že vernosť zaznamenaného priebehu trasy je najreálnejšia v častiach, v ktorých som bežal pomalšie (napr. úsek od výseku elektrického vedenia – Sedlo pod Kamenným hrbom). Pre tento úsek však aj ale zároveň platí, že je zhoršený výhľad na oblohu. Na úseku parkovisko – výsek vysokého napätia je výhľad na oblohu lepší, ale priebeh zaznamenaného priebehu sa líši. Plynulejší záznam poskytol Garmin Oregon, cestu však vernejšie kopíruje záznam (aj keď je roztrasenejší, menej plynulý) z HTC mobilného telefónu. Je ťažké vyvodiť záver prečo, ideálne by bolo mať pre každý interval aj napr. presnosť merania, či počet viditeľných satelitov a podobne. Resp. test viackrát zopakovať. Na záver na základe tohoto jednoduchého testu môžem povedať, že pre beh v lese je výhodnejšie použiť mobilný telefón HTC Desire 500, ako turistické GPS Garmin Oregon

Meranie so zariadením HTC Desire 500 (aplikácia Strava)

Meranie so zariadením Oregon GPS 450

Porovnanie priebehu meraní (podrobnejšia mapa http://kml.misovic.net/test2-meranie-presnosti-merania-export.html)

vysledné porovnanie
vysledné porovnanie

2 Comments

  1. batat
    18/09/2014

    Vďaka za porovnanie.

    Ale považovať meranie vzdialenosti pomocou integrácie zrýchlenia za najpresnejšie… Neviem, neviem. GPS bolo uvoľnené pre civilné používanie práve preto, lebo inerciálna navigácia v lietadlách mala príliš veľkú chybu.
    Najpresnejšie by bolo prejsť trasu takým tým meračom, čo používa polícia na merania brzdnej dráhy.

  2. 18/09/2014

    Ahoj, bolo by to najpresnejsie. Ale k dispozicii mam len hodinky, turisticke GPS a GPS v mobile. Zauijmalo ma to preto (ako uvadzam v prvom teste), lebo som bol zvedavy, ktore zo zariadeni mi poskytne najpresnejsi udaj o prejdenej vzdialenosti. Rozumiem, ze pri vacsej rychlosti dochadza k presnejsiemu odhadu chyby (autonavigacie vs pesia chodza), len nerozumiem, peroc je to v praxi prave opacne – ze cim rychlejsie idem, tym mam nepresnejsie udaje o prejdenej vzialenosti. Napriklad ked porovnam GPS vzdialenost od vzdialenosti na cyklopocitaci. Este vyskusam s GPS a mobilom na bezeckom okruhu, ked pojdem rychlejsie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.