Vietnamská polievka Phở

Phở je klasickou Vietnamskou polievkou s na tenko pokrájaným mäsom a ryžovými rezancami. Často je podávaná s čerstvou bazalkou, limetkou, fazuľovými výhonkami a korením, ktoré sa pridáva do polievky samostatne tým, kto danú polievku konzumuje. Pôvodne sa pripravuje s hovädzieho mäsa, no obľúbené je ju pripravovať aj z kuracieho či držkov.  Základnou charakteristikou tejto polievky sú na tenko pokrájané mäso a tenké ryžové rezance. Obľúbená je aj jej verzia ‘So všetkým‘, ktorá je pripravená  z vývaru a so všetkým kuracím či dobytkovým mäsom, dostupým v obchodoch (kuracie srdcia, pečeň, hovädzie vnútornosti a šlachy a pod.). Je známa pod názvom ‘Phở đặc biệt’ (čiže špecialita phở).

Dostupné su samozrejme aj rôzne vegetariánske verzie.
Na prípravu ‘lokálnej’, slovenskej verzie, potrebujeme :

  • 1 mäsitá sliepka
  • 250g ryžových rezancov
  • zázvor (čerstvý)
  • badian (celý)
  • muškátový orech, koriandrovú vňať
  • 2 limetky
  • 4 mladé cibuľky
  • 1 pór
  • 1 cibuľa (biela)
  • fazuľové klíčky

Sliepku varíme asi jednu hodinu v slanej vode. Keď začne voda vrieť, pridáme nakrájanú mladú cibuľku (2 celé aj s peknou časťou vňate). Keď je sliepka uvarená, vyberieme ju z vývaru a vykostíme. Kosti vložíme späť do vývaru, pridáme polovičku limetky a jeden kvet badiánu. Necháme ďalej variť.

Kým sa vývar dokončí, pripravíme si ryžové rezance (široké) tak, že ich namočíme do vlažnej vody a necháme stáť cca 25-30 minút. Pred podávaním ich scedíme a dáme na 2 minúty do vrúcej vody. Potom scedíme a opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili.

Medzitým nakrájame zvyšné cibuľky (na drobné krúžky), pór (bez tmavozelenj časti), koriandrovú vňať a cibuľu (pokrájanú na krúžky). Zmiešame s fazuľovými klíčkami. Nastrúhame cca 1/4 muškátového orechu a cca 2-3cm čerstvého zázvoru (pozor, aby nebol hrebnatý – strúhame hrubé časti, nie bočné – výrastky) a pridáme do cibuľovej zmesi. Celú zmes blanšírujeme, pričom postupne pridávame šťavu zo zvyšnej polovice limetky.

Na pripravené rezance naukladáme na plátky nakrájané slepačie mäso a posypeme nadrobno nakrájanou vňaťou mladej cibuľky. Zalejeme teplým vývarom. Podávame s na štvrtiny nakrájanou limetkou, ktorú si do polievky podľa chuti vyšťavíme. Polievka sa podáva horúca.

Vietnamská polievka (Wikipedia)
Vietnamská polievka (Wikipedia)

[Wikipedia Phở]

5 Comments

  1. alica
    04/01/2012

    zdravim,
    polievku som varila presne podla vaseho receptu, ale bola strasne horka, poradite preco?
    vdaka

  2. 05/01/2012

    Netusim veru, asi vela limetky, alebo starsi zazvor ?

  3. alica
    05/01/2012

    suroviny boli cerstve a mnozstva ako ste uviedli, tiez mam pocit, ze neplechu narobili citrusy…nabuduce, ked ju budem varit, dam len stavu uz do hovovej polievky

  4. dodi
    11/07/2013

    prave som dovaril..chutovo vyborna..podla mna tam treba davat pozor na ten zazvor..inak myslim ze s tisicky receptov na tuto polievku ten naj..len so pridal bujon a trochu vegety..ale kazdy podla chuti..hh..len straasne vela casu to zozerie ale aj tak dakuje

  5. 11/07/2013

    Ahoj, som rad, ze ti vyhovoval recept. Pekny den prajem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.