Čierny Váh (vodná nádrž)

Ďalšia z cyklistických akcií firmy MDJ, v ktorej pracuje Rea. Tentokrát vydumali jazdenie v doline Čierneho Váhu (vedie ňou červená Liptovská cyklomagistrála 035) s výšľapom na hornú nádrž PVE Čierny Váh. Túto časť magistrály môžem len a len odporúčať, od Pamätníka palatína Jozefa smer Biely potok vedie po trase bývalej lesnej železnice a zo sedla bicykla má človek možnosť vidieť relikty tejto trate. Z Kráľovej Lehoty až po Biely potok je túto dolinu možné prejsť po asfaltovej ceste takmer bez áut. Tie môžu oficiálne premávať po dolnú nádrž PVE len zo strany Kráľovej Lehoty.

Pamätník palatína Jozefa postavilo hrádocké komorské panstvo na pamiatku pobytu korunného princa, arcikniežaťa Jozefa habsburského, palatína Uhorska, ktorý tu v roku 1804 pobýval počas poľovačky v tunajších lesoch. Pamätník je súčasťou významného lesníckeho miesta osady Čierny Váh. Táto osada bývalých lesných zamestnancov vznikla v prvej polovici 18. storočia na území Kráľovej Lehoty. Jej potrebu si vynútila veľká produkcia dreva. V osade sa nachádza Lesnícky cintorín Čierny Váh. Súčasťou cintorína je Kaplnka sv. Trojice a drevená zvonica.

Liptovská cyklomagistrála (70,4 km, č.035) vytvára chrbtovú trasu celého Liptova a cyklistov prevedie podhorím Nízkych Tatier takmer bez ohrozenia dopravou.

Vedúcim jazdcom bol vedúci teamu, momentálne jazdiaci na elektrickom bicykli, To sa prejavuje tým, že v kopcoch nám odbieha, pribieha a zas odbieha. Až do vybitia batérie, čo sme naštastie nezažili. Hore na nádrž sme si vyšliapali naozaj v kľudnom tempe, podebatovali sme a zabavili sa. Hore sme si všetci (dobre, dobreeee, ja a jeden kolega len) museli dať takmer povinne takmer-koliečko po priehrade. Samozrejme som pozdravil som Rišovu kešku. Po zjazde sme sa pivom a kofolou sa občerstvili v Svaríne na Ranči Kráľova Lehota a zašli pozrieť aj dolnú nádrž. Vtedy zazneli nejaké snahy o ukončenie výletu. Našťastie Šimon chcel ísť naspäť domov do Popradu bicyklom. Tejto šance som sa úspešne chopil a pridali sme sa k nemu ja a ešte ďalší dvaja kolegovia. Z osady Čierny Váh sme pokračovali smerom na Biely Potok a v Šuňave sme pokračovali po žltej cyklotrase 8872 do Štrby, z ktorej sme sa do chatovej osady v Tatranskej Štrbe dostali nejakou neznačenou, ale kvalitnou asfaltkou s krásnym výhľadom na Vysoké Tatry poza čerpaciu stanicu. Nádhera. Počas jazdy sme samozrejme prebrali všetky dôležité spoločenské a sociálne témy. Hovno sme síce vyriešili, ale pocit z dobrej diskusie zostal.

S Reou som sa stretol na chate v Tatranskej Štrbe, kde nás spolu s Petrou u jej rodiny čakali. Padli prvé poldeci. Svet je malý a spoznal som jedného z najdlhšie hrajúcich geocacherov u nás – kamildu. Výlet sme zakončili posedením v Kolibe Žerucha, kde teda padlo nie jedno poldeci na nešoférujúcu osobu :)

[Fotogaléria] [GPX track na strava.com] [zdroje : lesy.sk, cykloportal.sk]

Horná nádrž PVE Čierny Váh.

Dolná nádrž PVE Čierny Váh.

Liptovská cyklomagistrála, bývalá lesnícka železnica.

Neznačenou asfaltovou cestou zo Štrby do Tatranskej Štrby.

Neznačenou asfaltovou cestou zo Štrby do Tatranskej Štrby.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.