Hradisko Svinica

Svinica je obec na Slovensku v okrese Košice-okolie. Najvýznamnejšou pamiatkou tejto obce je románsko-gotický kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi pôvodne z polovice 12. storočia. Osídlenie obce je veľmi staré, najstaršie archeologické nálezy pochádzajú z mladšej doby kamennej ( neolit – 4.500 rokov p.n. l.) z lokality Čontoše. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1276. Obec patrila Omodejovcom, panstvu hradu Füzér. V roku 1454 sa spomína ako mestečko s mýtom, v. r. 1601 patrila panstvu Trebišov

Na VKÚ mape č. 117 Slanské vrchy – Dargov som sa na zadnej strane mapy o tejto obci dočítal, že na neďalekom zalesnenom kopci Várhegy by sa mali nachádzať zvyšky malého hrádku, ktorý patril rodu Abovcom. Na spomínanej mape sa pri dedine nachádza vrch Hrad s výškou 425 m, ktorý som si spojil s daným popisom. Na internete som snažil pohľadať podrobnejšie informácie, no veľa zmienok o ňom niet. Cassovia.sk uvádza, že toto hradisko bolo vidieť ešte koncom 19. storočia. Stránka pamiatky.net spomína, že o hradisku sú zmienky v župných monografiách a poskytuje podrobnejší popis tohoto hradiska: “Pozostatky malého stredovekého hrádku v pôdoryse vykazujú oválnoelypsovitý tvar severojužného smeru. Hrádok bol dlhý asi 50 metrov a široký 28 metrov. Bol obohnaný maltou spájaným múrom hrúbky 1 meter. V teréne sa rysuje v dvoch úsekoch na východnej strane. V severnej časti hrádku v smere prístupovej cesty stála okrúhla obranná veža. Na nádvorí sú náznaky palácovej stavby s rozmermi asi 12 x 8 metrov. Hrádok bol opevnený mohutnou priekopou hlbokou 4 – 5 metrov a valovým opevnením, vzdialeným od murovaného opevnenia 12 až 15 metrov. Zároveň bol chránený príkrymi svahmi terénu. Zo severnej strany sa kopec mierne zvažuje. Odtiaľ viedla prístupová cesta, ktorej vstup do hrádku zabezpečoval drevený most ponad priekopu. Vstupná brána sa rysuje vo východnej časti. Bola asi 5 metrov široká. Prístupová cesta mala šírku asi 4 – 5 metrov.

Vybral som sa s mamou na prechádzku potvrdiť si tieto informácie. Na uvedenom kopci sa hradisko skutočne nachádza a je zjavne obľúbeným miestom na opekanie, o čom svedčili dve ohniská. Zrejme bolo vhodnejšie vybrať sa tu už na jeseň, pretože vzhľadom na bujný zelený porast nebolo možné hradisko podrobnejšie preskúmať.

update 10.02.2022: Mapový osm server FreeMap.sk publikoval v týchto dňoch aktualizovaný DMR model Slovenska pre okolie Košíc (Slanské vrchy) a tento digitálny model mi polohu hradiska potvrdil.

Fotogaléria https://photos.app.goo.gl/EfRHMuow3AaTJQkK7

Priekopa s bývalým valovým opevnením.
Priestor hradiska.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.