Zapikanova chyža

Slanské vrchy ukrývajú popri notoricky známych turistických lokalitách ako Šimonka, Dubník, Makovica, Herľany či Rankovské skaly aj miesta, ktoré sú menej navštevované, vďaka čomu si zachovali svoju pôvodnú podobu, nepoznačenú množstvom turistov. Jedným z týchto miest je aj Zapikan, resp. Zapikanova chyža.

Táto malá roklina sa nachádza vo východnej časti Slanských vrchov, približne 1 hod chôdze z obce Davidov západným smerom. Roklina je budovaná pyroklastikami andezitového stratovulkánu Strechový vrch, v ktorých Komorský potok na krátkom úseku vytvoril veľmi pekné terénne zárezy a kaskády so strmými svahmi a skalnatými stenami.

Lokalita dostala meno vraj po zbojníkovi, ktorý sa v nej podľa povesti ukrýval pred žandármi na prelome 19. a 20. storočia. “Zapikan” v zemplínskom nárečí znamená zbojník a tak ľudia nazvali jeho úkryt Zapikanova chyža.

V roku 1993 bol Zapikan vyhlásený za chránenú prírodnú pamiatku a to ako lokalita zaujímavá z geomorfologického, vzdelávacieho a aj turistického hľadiska. V suchom počasí môže byť táto roklina bez vody. Do rokliny strmo klesá chodník s dreveným zábradlím, cez roklinu je položený drevený mostík vedúci priamo pod previs, pod ktorým sa nachádzajú drevené lavičky a stôl.

Najlepší prístup k rokline je po modrej turistickej značke lúčnou cestou z obce Davidov, prípadne lesom z obce Banské. Príchod do Davidova od Sačurova neodporúčam.

lúkami z Davidova
Zapikanova chyža
Zapikanova chyža
Zapikanova chyža
Zapikanova chyža
Zapikanova chyža

[GPX Strava] [fotogaléria]

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.