Hanušovské sedlo a Zbojnícka skala

Po včerajšom skitouringu na Zbojnícku skalu cez Čiernu horu (1073 m) som sa rozhodol, že sa do tých miest vrátim, tentokrát však z opačnej strany, cez Hanušovské sedlo (836 m).

Dostať sa do Hanušovského sedla som pôvodne plánoval zo zastávky Sigord, Racová modrou t.z. cez Štavicu (540 m) a Chatu Frička (837 m), ale na poslednú chvíľu som zmenil plán a vybral som sa popri potoku Malá Delňa neznačenou dolinou zo zastávky Sigord, Chaty cez Chatu Koľoroš. Na mape som si totiž doma pozeral západné a severozápadné svahy hlavného hrebeňa práve v oblasti Čiernej hory a chcel som ich pozrieť naživo, či je možné ich lyžovať v zmysle, či na nich nerastie mladina, neprebieha ťažba, nie je polom.

… dolinou Malej Delne …

Zo Sigordu do sedla je to po ceste 4.4 km a na tejto dĺžke (asi asfaltová) cesta stúpa z 511 m do výšky 856 m. Je to mierne a pohodlné stúpanie, vhodné pre bežky (1:20 hod v lete turistickou chôdzou). Až po Chatu Koľoroš boli svahy zarastené mladinou, resp. sa tam nachádzali skaly. Začínal som si myslieť, že sa zo Zbojníckej skaly do doliny nebude dať lyžovať. Našťastie sa však od pripojenia modrej t.z les “vyčistil” a hustota stromov a sklon svahu pri dostatočnom množstve snehu (40 cm a viac) sú viac, než dostatočné na moje schopnosti jazdiť v lese.

Severný svah Čiernej hory
Malá lúka na Lysej (900 m)

Najkrajšia časť trasy sa začala práve pri vyššie spomínanej chate. Les sa mi tu javil starší (a krajší). Z Hanušovského sedla na Lysú (900 m) to bolo pekné stúpanie po kraji hrebeňa s miestami pekným výhľadom na severovýchod. Na Lysej sa mi páčila maličká, snehom zavalená lúčka. Krátke klesanie k prameňu a začalo záverečné stúpanie k Zbojníckej skale. V zime toto miesto bolo pekné. Veľmi som sa potešil, pretože severný svah Čiernej hory bola nádherná freeride aréna. Pevne verím, že sa na ten svah ešte počas tejto sezóny vrátim.

Zobjnícka skala (970 m)

Od Hanušovského sedla nepríjemne fúkalo z juhu a snáď prvýkrát v živote ma začalo pobolievať ucho. Pri skale som si dal čaj, zjedol tyčinku, odložil pásy a rozhodol som sa zlyžovať svah priamo na sever.
Oplatilo sa! Tie takmer 3 hodiny šliapania sa kvôli tým 15 minútam lyžovania oplatilo. Paráda!

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/MfSpBCZVrhJvfBkB9
[trasa na Strave]

Kúúú..ááá, to bolo po pííí.i!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.