Šimonka, Slanské vrchy

Navštíviť Šimonku som plánoval 10 rokov. Takmer na mesiac presne. Objavil som ju vďaka mape geocachingu a zaujala ma fotografia, zachytávajúca výhľad z tohoto vrchola v zime. Vedel som, že tam chcem ísť. Prečo sa to však 10 rokov nepodarilo, naozaj neviem.

Táto jeseň je naozaj bohatá na huby a z každého kúta internetu a sociálnych sietí vyskakujú fotografie plné húb. S Rišom sme da dohodli na spojení príjemného s užitočným a vybrali sme sa hubárčiť na svahy Šimonky. Cestou sme samozrejme nevynechali zaujímavé geocaches. Celkom vhod nám padla existencia jednej Earthcache v oblasti Opálových baní, pretože tento deň bol v komunite vyhlásený International EarthCache Day 2017, počas ktorého za nájdenie kešky tohoto typu geocacher dostal virtuálny suvenír. Cestou sme sa zastavili nad Červenicou pri pamätníku neznámemu vojakovi a dvom partizánom, pri štôlni Jozef, ktorá je s dĺžkou 1300m najdlhšou štôlňou Dubnických opálových baní a pamätníku SNP v hone „Grazová“, pripomínajúceho činnosť partizánov brigády Čapajev v Slanských vrchoch počas SNP.

Po nájdení kešky Temný les sme, hľadajúc huby, pokračovali zelenou značkou na Grimov laz. Pravdu povediac, veľa sme toho nenašli :) Cestou nás aspoň potešila keška Machový kameň. Na Grimovom laze sme si spravili menšiu prestávku na jedlo a Rišo si zapísal kešku venovanú tejto celkom peknej lúke. Samotná multicache Simone je spravená s ohľadom na NPR Šimonka. S nájdením kešky sme sa však trochu potrápili, pretože som si bol istý, že viem presné miesto jej uloženia. Ukázalo sa, že neviem a preto sme sa museli vrátiť hore na vrchol a zistiť všetky údaje potrené na vypočítanie finálnych súradníc. Priznám sa, nemám rád zadanie “zameraj a pripočítaj”, našťastie sa však všetko podarilo presne vypočítať.

Šimonka (1 092 m) je najvyšším vrchom pohoria Slanské vrchy. Nachádza sa v jeho severovýchodnej časti, juhovýchodne od obce Zlatá Baňa a je tiež najvyšším bodom okresu Vranov nad Topľou. Na jej vrchole sa nachádza malá nezalesnená plocha s dreveným krížom a andezitovou skalou, z ktorej je výhľad na západ, sever a východ. Vrcholová časť je chránená Národnou prírodnou rezerváciou Šimonka (ev.č. 690), vyhlásenej za účelom ochrany zvyškov bukového pralesa vrcholovej časti.

ŠImonka je obľúbeným a vyhľadávaným turistickým cieľom v Slanských vrchoch, najľahšie dostupným zo sedla Temný les zelenou turistickou značkou a následne žltou značkou zo sedla Grimov laz po relatívne strmom a kamenistom teréne. Západným svahom prechádza červená turistická značka Medzinárodnej diaľkovej trasy E3.

[zdroj: wikipedia] [fotogaléria z výletu] [NPR Šimonka]

One Comment

  1. […] neznáma bežkárska trasa, ktorú som si na mape vyhliadol ešte na jeseň, kedy som vlastne na Šimonke bol po prvýkrát. Predpokladal som, že je to veľmi navštevovaná lokalita aj v zime a tak informácii o stave […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.