Lipa malolista (Tilia cordata)

Geocaching človeka privedie na naozaj zaujímavé miesta. Bude to klišé, keď napíšem, že preto ho mám naozaj rád. Tentokrát nás geocacherské topánky zaviedli do Turčianskej osady Stará Borová, kde sme videli chránený strom Lipu malolistú (Tilia cordata), starú približne 250 rokov.

Lipa malolistá (Tilia cordata) je statný listnatý strom, vysoký 20 az 40 metrov, dožívajúci sa 600 až 700 rokov. Má hustú košatú korunu. Listy majú typický srdcovitý tvar s pílkovitým okrajom a dlhú stopku. Lipové drevo je biele, mäkké s charakteristickou vôňou. Kvety sú v súkvetiach po 3 až 16 kvetov. Sú svetložlté a majú jeden zelenožltý listeň. Kvitnú v júni, júli. Plodom lipy je oriešok. Lipa rastie v listnatých svetlých lesoch, hájoch od nížin až do hor takmer v celej Európe a v Malej Ázii. Je významná európska drevina. Využíva sa vo farmácii, včelárstve, rezbárstve. Lipa malolistá je nielen okrasná drevina, ale je i veľmi významná liečivá rastlina. Starovekí Rimania ju zasvätili bohyni lásky a krásy – Venuši. Stala sa symbolom Slovanstva. V našej vlasti ľudia oddávna uctievali lipu ako strom slovanskej vzájomnosti, priateľstva. Veľa miest a obci je podla nej nazvaných a mnohé ju majú vo svojich erboch. Lipa je strom lásky. Najstaršia lipa malolistá na Slovensku Lipa krala Mateja pri Bojnickom zámku v Bojniciach.

Lipa kráľa Mateja alebo aj Bojnická lipa je lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos), ktorá rastie v parku Bojnického zámku. Má viac ako 700 rokov. Obvod kmeňa je 11 m, výška stromu 9 m a priemer koruny 5 m.[1] Lipa kráľa Mateja je vzácnym pamiatkovým i botanicky dôležitým stromom a je štátom chránená. Od roku 1962 je vyhlásená za chránený prírodný výtvor. [wikipedia]

IMG_1867.jpg
Chraneny strom Lipa malilista, osada Borova, Turiec
IMG_1863.jpg
Chraneny strom Lipa malilista, osada Borova, Turiec
IMG_1875.jpg
Chraneny strom Lipa malilista, osada Borova, Turiec

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.