Festival Iné cesty 2010, Košice

Festival Iné cesty 2010 bol výborný. Tento rok som ho absolvoval (na hodinovú výnimku) celý. Môžem povedať, že sa plne stotožňujem s jeho poslaním, tzv. “Desatoro ekologického cestovania” .

Bol som však nie milo prekvapený z dvoch príspevkov: “TAMO Mexiko, Guatemala, Honduras” (neviem citovať, čiže len približne – “necestujte tam, poskytnem vám dostatok materiálov a informácii o krajine“) a “Pavel Smejkal: Grónsko” (tiež len približne “naozaj potrebujeme cestovať ? Nechceme len sami sebe niečo dokazovať? Nevieme byť šťastný doma“).

Dovolím si tvrdiť, že každý z nás má právo mať svoj dôvod pre cestovanie. Neexistuje lepší, či horší. Či už si len chce niekto niečo dokázať, alebo dosiahnuť výškové rekordy. Je to osobná vec každého cestovateľa, turistu. Preto dúfam, že sa festival bude držať svojho poslania a neskĺzne do sféry elitárstva “lepších, cnostnejších, pravdivejších či tých pravých” cestovateľov, ktorí “naozaj” cestujú.

... kým to začalo ...
... kým to začalo ...

2 Comments

  1. Vlado
    01/12/2010

    tak v tomto s tebou plne súhlasím, je to inak dosť chorý názor. Ak by sa to tak vyvýjalo dalej tak by si síce mohol cestovat ale len v skafandri a na solarne pohananom udelatku aby si náhodou nieco neovplyvnil alebo nebodaj nezazil.

  2. 01/12/2010

    Presne, to ma nastvalo najviac. Nemam rad elitarstvo, ci uz na zaklade postavenia, zamestnania, prijmu, bydliska (tie nase malomestske komplexy). A ak to ma byt este aj v cestovani, tak dakujem pekne :(

    Ostane prispevky boli vyborne, cestovanie, poznavanie, nie nicenie a ovplyvnovanie kultury (aj ked u Zuzany Hermanovej, Indonezia som mal zmiesane pocity). Tieto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.