Iné cesty – Desatoro ekologického cestovania

Po čase som sa opäť vrátil na stránky festivalu Iné cesty a zaujal ma jeden nenápadný odkaz, ktorý som si predtým nevšimol – Cestovateľské desatorohttp://festival-ine-cesty.net/desatoro.html. Verím, že každý z nás, čo aspoň trošku spoznáva a objavuje si ich už dávno osvojil.

Desatoro ekologického cestovania.
Desatoro ekologického cestovania.

1.  Získajte čo najpodrobnejšie informácie o navštívenej krajine.  Vaše vnímanie krajiny bude potom omnoho hlbšie aj citlivejšie.

2.  Odneste si iba fotografie a zanechajte iba svoje stopy. Nepoškodzujte prírodu zberom vzácnych mušlí, rastlín a živočíchov.

3.  Míňajte peniaze v miestnych komunitách. Podpora miestnej ekonomiky je kľúčovou súčasťou eko-turistiky. Väčšina cestoviek nezamestnáva ľudí z miestnych komunít, čím sa znižuje ich zainteresovanosť na ochrane prírodných oblastí.

4.  Chráňte prírodu a prírodné zdroje. Neznečisťujte miestne zdroje pitnej vody, ktorá je v chudobných oblastiach veľmi vzácna! Palivové drevo nechajte pre miestne obyvateľstvo, ktoré ho potrebuje viac než vy.

5.  Choďte čo najviac pešo. Je to dobré cvičenie, skvelé na prehliadku pamiatok a  znižuje spotrebu benzínu. A okrem toho – je to zadarmo! Väčšina ekoturistických destinácií pre cestovateľov k tomu pridáva možnosť prenajať si bicykel.

6. Zostávajte na vymedzenej trase. Nie ste cestovateľ, ktorý objavuje neznáme teritóriá. Tým, že sa budete držať turistickej cesty, získate istotu, že nevyplašíte žiadny  ohrozený druh, nepošliapete vzácne kvetiny a nenarušíte niečie teritórium.

7. Zoznámte sa s miestnou kultúrou. Snaážte si nájsť čas na zoznámenie sa s miestnym regiónom a miestnymi ľuďmi. Skúste sa porozprávať s miestnymi ľuďmi v málo navštevovaných oblastiach a zistíte, aké je to obohacujúce pre vás. Keď navštívite informačné centrum, alebo si prenajmete miestneho sprievodcu, budete miestu vášho pobytu lepšie rozumieť.

8. Používajte čo najmenej znečisťujúce spôsoby dopravy.  Pomôžete nielen miestnej ekonomike, ale určite zažijete aj nezabudnuteľné zážitky.

9. Kupujte miestne produkty. Miestne chute a vône sú ďalším rozmerom krajiny a kultúry.

10. Buďte citlivý, úctivý a vnímavý voči krajine a ľuďom, správajte sa ako návštevník, nie ako pán. Potom vás budú vždy vítať ako priateľa.

[zdroj]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.