Čierna Hora – Bokšovské skaly, Holica

Čierna Hora, hlavne jej časť Ružínsky kras, skrýva miesta, ktoré sú svojou krásou porovnatelné s miestami Slovenského Raja. Jedným z takýchto miest sú Bokšovské skaly, ukrývajúce sa nad malou, bezmennou dolinkou, ústiacou vo Veľkej Lodine. Ku Bokšovskému skalnému mestu sa dá dostať dvoma spôsobmi.  Prvý, rýchlejší spôsob je začať stúpaním v Malej Lodine taktiež bezmennou dolinou (48.871913, 21.126236) medzi Bokšovskými skalami a Holicou (Napoleónovým klobúkom) a pokračovať po rázsoche hrebeňa Bokšovskej skaly až ku skalnému mestu. Drúhým, krajším a doporučeným spôsobom je začať túru vo Veľkej Lodine na modrej turistickej značke, ktorá vedie popri Mária prameni na Prielohy (1:00). Odtiaľ treba pokračovať ďalej už nie značeným chodníkom po výraznom zalesnenom hrebeni bokšovskej rázsochy. Chodník je zaujímavý vďaka stále množiacim sa skalným útvarom a zachovanému lesu, ktorý miestami prechádza do pralesových foriem. Stráne hrebeňa na obe strany prudko spadajú do dolín, čo hlavne na jeseň umožňuje vidieť zaujímavé veci, inak pohľadu schované. Pomerne členitý chodník vychádza na vrchol Holice (zalesnený, bez výhľadu) s kamenným triangulačným bodom (806 m). Pokračuje sa ďalej hrebienkom, niekde však už bude treba obchádzať skalné stienky, vežičky či menšie bašty. Po pravej ruke spadajú príkre stráne rezervácie Bokšov. Vrchol Bokšova (810 m, 1:50 h) umožnuje obmedzený, no veľmi pekný výhľad. Pod Bokšovom sa hrebeň delí na dve rázsochy. Ku skalnému mestu treba pokračovať tou pravou. Rázsocha Bokšovskej skaly klesá a čoskoro sa odkrýva do otvoreného terénu, ktorý je spôsobený rozsiahlym polomom a aj požiarom lesa. V týchto miestach sa otvoria krásne výhľady na relatívne široké okolie (Sopotnické vrchy, Bujanovské vrchy, Slánske vrchy, Humenec). Terén je v podstate neustále skalný, najmä doprava sú svahy exponované a padajú príkro do doliny. V svahu vpravo je ukryté aj menšie skalné mestečko, prístup k nemu je však v strmých svahoch exponovaný. Hrebeň napokon prichádza až ku skalkám na mieste prudkého zlomu terénu (cca 700 m). Tu je výhľad na údolie Hornádu najotvorenejší.

Ďalším, nepochybne zaujímavýcm miestom Čiernej Hory, je výrazný skalný masív Holice, z ktorého je krásny výhľad na Bujanovské vrchy, Sivec a vodné dielo – priehradu Ružín. Zrejme každý z nás, čo aspoň raz cestoval vlakom popri Ružíne, si musel všimnúť tento výrazný kopec, týčiaci sa priamo nad ružínskym železničným mostom. K priehrade spadá rovno z vrchu kaskádou skalných galérií, žľabov a stien. Rozdiel výšok medzi Ružínom a koncovou výhľadovou plošinou je asi 360 metrov, čomu zodpovedá aj ich expozícia. Toto miesto pravdepodobne viacerým ponúkne jeden z najkrajších výhľadov v širokom okolí Košíc. Naľavo je vidieť Sivec, pod ktorým začína dolina Malý Ružínok. Na horizonte vidno Kojšovskú hoľu, či Folkmarskú skalu a výbežky Hnileckých vrchov. Napravo výhľadu dominuje Čierna hora s Bujanovom, Suchým vrchom a Bystrou. Celú panorámu dotvára samotná priehrada Ružín aj s horným múrom, železničným mostom a chatárskou osadou, ktorá ostala po pôvodnej dedine Ružín. Na výhliadku sa dá opäť dvoma spôsobmi.  Prvý, rýchlejší spôsob je začať stúpaním v Malej Lodine dolinou medzi Bokšovskými skalami a Holicou (Napoleónovým klobúkom) a pokračovať po rázsoche hrebeňa Holice až ku výhľadu.  Drúhým, krajším a doporučeným spôsobom je začať túru vo Veľkej Lodine na modrej turistickej značke, ktorá vedie popri Mária prameni naPrielohy (1:00). Odtiaľ treba pokračovať ďalej už nie značeným chodníkom po výraznom zalesnenom hrebeni bokšovskej rázsochy. Chodník je zaujímavý vďaka stále množiacim sa skalným útvarom a zachovanému lesu, ktorý miestami prechádza do pralesových foriem. Stráne hrebeňa na obe strany prudko spadajú do dolín, čo hlavne na jeseň umožňuje vidieť zaujímavé veci, inak pohľadu schované. Pomerne členitý chodník vychádza na vrchol Holice (zalesnený, bez výhľadu) s kamenným triangulačným bodom (806 m). Pokračuje sa ďalej hrebienkom, niekde však už bude treba obchádzať skalné stienky, vežičky či menšie bašty. Po pravej ruke spadajú príkre stráne rezervácie Bokšov. Vrchol Bokšova (810 m, 1:50 h) umožnuje obmedzený, no veľmi pekný výhľad. Pod Bokšovom sa hrebeň delí na dve rázsochy. K tejto výhliadke treba pokračovať tou ľavou. Rázsocha Holica má podobný charakter, ako doterajší hrebeň a taktiež ňou vedie neznačený chodník. Po ľavej strane spadajú príkre stráne doliny Veľký Ružínok. Z chodníka je treba mietne odbočiť doprava, medzi stromy odbočka k skalnej vyhliadke, z ktorej je možné vidieť rázsochu Bokšovských skál a aj zaujímavú, skalnatú a strmú dolinku medzi týmito hrebeňmi. Ku výhliadke to už potom nie je ďaleko.

[fotogaléria Holica] [fotogaléria Bokšov] [panoramatická fotogaléria Bokšov] [panoramatická fotogaléria Holica]

Bokšovské skaly, Čierna Hora
Bokšovské skaly, Čierna Hora
Bokšovské skaly, Čierna Hora
Bokšovské skaly, Čierna Hora
Bokšovské skaly, Čierna Hora
Bokšovské skaly, Čierna Hora
Bujanovské vrchy z Holice, Čierna Hora
Bujanovské vrchy z Holice, Čierna Hora
farby Jesene, Holica, Čierna Hora
farby Jesene, Holica, Čierna Hora


View Larger Map

2 Comments

  1. Luoslav
    16/06/2012

    Zdravim, mam v plane ist na Holice, vedie tam z Velkej Lodiny turisticka trasa alebo aspon cesticka ktorej sa mozem cely cas drzat ?

    Ak mi viete poradit napiste mi prosim na email luoslav(zavinac)gmail com

  2. 18/06/2012

    Zdravim, ako pisem v clanku, z Velkej Lodiny da sa ist na hreben modrou t.z.

    “Drúhým, krajším a doporučeným spôsobom je začať túru vo Veľkej Lodine na modrej turistickej značke, ktorá vedie popri Mária prameni naPrielohy (1:00). Odtiaľ treba pokračovať ďalej už nie značeným chodníkom po výraznom zalesnenom hrebeni bokšovskej rázsochy. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.