Čermeľ – Bankov – Lajoška – Kojšovská hoľa

Pred rokom, keď sme sa nechali s Peťom Sasvárim autom doniesť až na Kojšovku jeho bratom, by som nepovedal, že sa sem niekedy na bicykli ešte vrátim :) Stalo sa a to sme cestou ani neumreli :)))  Je to veľmi príjemná trasa vhodná aj pre bicykel (zákonne neviem). Zážitok však človeku pokazia partie motorkárov, ktorí sa po turistickej trase preháňajú ala Paríž-Dakar. Nevraviac o štvorkolkároch :( Vyzerá to tam ako na tankodromne. Rozbitá cesta, hluk a smrad :( Vrchol bol, keď si na Lajošku vybehol autom (!!!) nejaký milovník prírody. Ako sa tam na hliníkových diskoch dostal, netuším! Prekvapenie nás čakalo aj na vrchole samotnej Kojšovej Hole. 6 milovníkov prírody s motorkami, ktoré si iste pamätali zlatý socializmus. A tie výborné debatky, čo sme mali možnosť počuť “Ta pokutrame ta to tie trasy co cyklisti maju … tam se sebe budze bardzo dat podut .. by sme sebe mali cesty lesne pokutrat … ta pome sebe na to tu opekacku k Jozimu”. Je mi z toho na vracanie.

Tentoraz sme sa na Horný Bankov vybrali z Čermeľa po červenej trase a spravili sme dobre. Je to rýchle, nenáročné a krátke. Potom sme podišli červenú lesným chodníkom, ktorého priebeh je vidieť na priloženom KML. Od Kamenného Hrbu sme pokračovali po žltej turistickej značke, ktorá je miernejšia, ako súbežná (pokračujúca) červená. Z Jahodnej sme pokračovali samozrejme už len po čerevenej. No a práve tu nastali prvé problémy. Motorkári. A veľa – 3 skupinky po 6tich intelektuáloch.  A ked nie oni, tak štvorkolkári :( Len tak tak, že sme sa stíhali uhnúť, ich arogancia a chovanie nemá popisných slov :( Cesta po nich ostáva rozrytá a poškodená. A to sme netušili, že nás čakajú hore na vrchole Kojšovej Hole. Na Lajoške sme si dali polievku, kávu a kofolku a po 30min pauze sme pokračovali ďalej. Cestou sme sa samozrejme zastavili po pár caches (Loreley, Aloha a Tisícka).
[Fotogaléria] [AllTrailsvzdialenosť 61km

kojsova-hola-01
Kamenný Hrb
kojsova-hola-02
Lajoška (Predna Holica)
kojsova-hola-03
Tisícka
kojsova-hola-04
Golgota
kojsova-hola-05
Kojšova Hoľa
kojsova-hola-06
Stĺpy mieru, Kojšova Hoľa
kojsova-hola-07
Loreley

One Comment

  1. […] Zimná sezóna je už asi natrvalo uzavretá (moooožno ešte Vysoké Tatry, mooožno ale iba …) no a je naozaj najvyšší čas začať s bicyklovaním. Na začiatok sme si s Peťom vybrali nasledujúcu trasu : Myslava – Bukovec (obec) – Bukovec (priehrada) – sedlo Podkova – Rieka – Zlatá Idka – Golgota – Tisícka – Lajoška – Jahodná – Čermeľ. No, môžem povedať, ze zadok veľmi rýchlo pochopil, že začala sezóna :) A večer som doma zaspal spánkom spravodlivých.  Samotná trasa nie je náročná, z Myslavy až po Bukovec sa strieda rovinka s miernymi stúpaniami, trasa vedie výhradne po poľných cestách. Nad Bukovec sa ide po asfaltovej hlavnej ceste, vedúcej naprieč dedinou Bukovec. Pod priehradným múrom je 8-9% stúpanie po asflatovej ceste, z ktorej po cca 300-400 metroch (naozaj nemám odhad) odbočuje modrá turistická značka do prudkého, vodou vymletého stúpania, ktoré trvá až hore na hrebeň. Trasa potom mierne klesá až po rozcestník Sedlo pod Bielou skalou, z ktorého trasa ďalej pokračuje po zelenej turistickej značke.  Na súradniciach [48.706709 21.100273] je možné pokračovať dvomi spôsobmi. Zelenou turistickou značkou (prudké stúpanie cca 100m a ďalej strmšie stúpanie až pod Biely kameň – 607m., potom sedlom rovina a ďalšie 2 km tiahle stúpanie až na Holičku – 737m., potom mierne klesanie do Sedla pod Kobylinkou – 669m.) alebo lesnou cestou, traverzujúcou Biely kameň, Holičku a Kobylinku až do Sedla pod Kobyliou hoľou (Podkova). Zo Sedla pod Kobyliou hoľou trasa pokračuje mierne klesajúcou žltou značkou až do dediny Rieka končiac drevenou lávkou ponad potom Ida. Od odbočky z asfaltovej cesty nad priehradou Bukovec až po mostík cez potom Ida má trasa charaker lesnej cesty. Ďalej sa pokračuje asflaltovou cestou cca 1km po odbočku do Zlatej Idky, s pokračovaním rovno smerom na parkovisko (len) pre osobné autá (smer k lanovke na Kojšovu Hoľu).  Pri starom pionierskom tábore, pod sedačkou na Kojšovu Hoľu trasa opäť mení podklad, pretože pokračuje starou zjazdovkou až na Golgotu (koncová stanica). Alternatívne je možné pokračovať na chatu Erika po asflatovej ceste, ktorú zjazdovka križuje v týchto miestach 48.768353 20.993928. Naspäť do Košíc (Čermeľ) sa pokračuje červenou turistickou značkou (cesta SNP), vo väčšej miere klesaním (podrobnosti v samostatnom článku Čermeľ – Bankov – Lajoška – Kojšova Hoľa). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.