Lajoška z Vyšného Klátova

Januárové počasie pripomínajúce koniec októbra, mokro, blato, vlhko a takmer dážď. Ale vtedy je v lese krásne, máme dovolenku a tak sme sa (s Rišom) rozhodli, že vyzbierame chýbajúce kešky dvoch novších powertrailov “Po žltej na Lajošku” a “Z Jahodnej do Klatova po modrej”. Začíname tým prvým, ktorého kešky sa nachádzajú na celkom peknej žltej turistickej trase 8719 spájajúcej Vyšný Klátov a Košickú Belú.

Zaparkovali sme na na rázcestí Vyšný Klátov (520 m) pokračujúc severne k prameňu s altánkom, kde sa nachádzala prvá z kešiek. Altánok bol celkom zachovalý, nám sa nezdala tá skratka, po ktorej je značka vedená. Chceli sme si to obísť po lesnej ceste, no nakoniec nám to nedalo (Rišo čosi o kcal spomínal) a pokračovali sme tak, ako značka káže.

… v januárovom lese…

Z Vyšného Klátova je to na Lajošku približne 5 km, čiže tak 1:00-1:15 času. Je to príjemná a nenáročná trasa, ktorá mala v tomto mokrom počasí svoje čaro. Vyslovene bolo v lese pekne.

Kešky boli schované jednoducho a priamo, žiadna zbytočné okolo nich neboli, čo skutočne oceňujem. Nerozumiem totiž turistickým keškám, ktoré sú zbytočne zložito ukryté. Ale samozrejme, koľko ľudí, toľko najlepších kapustníc.

GC8JAB3 od mkr.

Podarilo sa nám nájsť ich všetky a tým pádom sme boli schopní vypočítať aj bonusový finál. Pokračovali sme ďalej na Lajošku, kde sa pri kaplnke nachádzala ešte jedna keška od mkr., o ktorej som bol presvedčený, že je niekde vo výške pár metrov na strome. Na moje prekvapenie nie, mala atribút terénu len 2. Dali sme si obedňajšiu prestávku, po ktorej sme túto chýbajúcu škatuľu zalogovali. Pozdravujem týmto, ak to nejakým zázrakom číta, ownera.

Začiatok druhej série je na Jahodnej, na ktorú sa nám veľmi po hrebeni nechcelo a tak sme zišli po modrej cyklotrase 6 na židovskú cestu spájajúcu Jahodnú cez Pogány tábor s Lajoškou zelenou cyklotrasou 5721. Zhodli sme sa, že sa nám táto cesta páči viac, než notoricky známa červena hrebeňová Cesta hrdinov SNP.

… v januárovom lese…

Na Jahodnej bolo, na naše prekvapenie, ozaj živo a na nafúkanom ľadovom snehu sa lyžovalo. Keď som zbadal nový (boh ho vie, ako dlho tu je) stánok s langošmi, pozabudol som na nejaké kcal a hneď sme si jeden dali. Kým sme ho zjedli, Rišo podebatoval so svojimi ružínskymi známymi.

… z Jahodnej do Vyšného Klátova…

Úvodná keška druhej série “Z Jahodnej do Klatova po modrej” bola, obrazne povedané, takmer v požičovni. Nedarilo sa nám, ľudia naokolo, jedna pani pár metrov od nás telefonovala. Nechali sme ju tak. Povedzme, že kešky tejto série boli mierne mimo cesty, čo nás, starších lenivcov, mierne plo. Ale to je nás problém. Aspoň nám rýchlo ubehla cesta k autu a radšej čokoľvek v lese, než v meste. A aj tu sa našli niektoré schované na peknom mieste (napríklad číslo 7).

V každom prípadne ďakujem, takéto nenáročné serie v prírode padnú naozaj dobre!

[fotogaléria] [GPS track]

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.