Beh na Makovicu

Keď som sa v zime vybral na bežkách z Herlianskeho sedla ku skalám pod Pariakovou, rozmýšľal som nad tým, žeby sa mi v tejto oblasti mohlo dobre behať. Táto spevnená lesná cesta dlhá 4 km (od Herlianskeho sedla ku skalám) nastúpa len 200 m a mohla by byť dobrou návratovou cestou pri behu na Makovicu.

Pomocou freemap.sk som si naplánoval trasu, ktorou by som mohol bežať. Jej začiatok (a zároveň koniec) bol na Herlianskom sedle. Zo sedla trasa pokračovala po červenej hrebeňovke smerom na sever cez Vyžník až na Makovicu. Z Makovice späť po rázcestie s modrou turistickou značkou, po ktorej dole z hrebeňa až po križovatku so žltou značkou, potom po nej pokračovať popod Obriu skalu a popri Kamennom hríbe a Skalách pod Pariakovou do Herlianskeho sedla. Žltú lesnú cestou som alternatívne chcel nahradiť paralelnou lesnou cestou (medzi hrebeňovkou a značenou žltou, no bola rozbitá a od ťahania dreva a plná vody). Celý okruh mal podľa plánu cca 13 km (reálne 13.83 km). Úseky trasy: z Herlianskeho sedla po závoru 1.3 km a 65 m stúpanie, od závory po Vyžník 1.8km a 150 m stúpanie, z Vyžníka po Makovicu 3.3 km a 179 m stúpanie, z Makovice po Skaly pod Pariakovou (modrá, žltá značka) 3.7 km a 315 m klesanie, od skál po závoru 1.7 m a 47 m klesanie a od závory do Herlianskeho sedla opäť tých 1,3 km.

Po bránu sa mi dobre bežalo, podklad cesty bol spevnený, Od brány až po Vyžník som stúpania kráčal, no hrebeň ďalej až po Makovicu sa mi dobre bežal. Úsek na modrej značke na mňa (až na jeden krátky úsek) prudko klesal a vzhľadom na erodovaný podklad som ho odkráčal. Žltý chodník bol opäť veľmi dobrý a vyrovnaný, takmer celý tento úsek som bežal. To isté platí pre úsek od brány po Herlianske sedlo. Celkovo ide o vyrovnaný úsek vzhľadom na pomer stúpania, rovných úsekov a klesania: 35.5 %, 35% a 29.5%. Celkové stúpanie 456 m, klesanie 461 m

lesom hrebeňa Slanských vrchov
Vyžník, Slanskée vrchy
lesom hrebeňa Slanských vrchov
Makovica, Slanské vrchy
k modrej značke
žltou značkou
od lesníckej chaty ku závore

[fotogaléria] [fotogaléria na freemap.sk] [beh na Movescount] [beh na Strava]

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.