“Mangrovníky” nad Herľanmi

Konečne mi skončila rekonvalescencia a môžem normálne chodiť. Už mi bolo naozaj dlho. Von je mokro, v nižších polohách žiadny sneh, len blato, od Vianoc sychravo a vlhko. Na lyže sa však aj tak ešte veľmi necítim a preto som sa vybral len na kratšiu prechádzku tu v okolí. Na geocachingovej mape ma zaujalo miesto na lúke nad Herľanmi, na ktorom by sa mal nachádzať majestátny starý dub. Z obce to nie je ďaleko, odhadom necelé 2 kilometre. Z parkoviska pri gejzíre vychádza poľná cesta, ktorou by sa podľa mapy malo dať dostať takmer až pod Rankovské skaly. Vybral som sa teda po nej, relatívne slušne sa mi šmýkalo, nabral som si nejaké to kilo blata na topánky. Teplota bola okolo 4 stupňov, nefúkalo, príjemne sa kráčalo. Spomínaný dub je naozaj krásny. Jedna jeho časť mi dokonca pripomínala človeka. Pokračoval som ďalej lúkou smerom ku hrebeňu. V lese topiaci sa sneh vytvoril mnoho potôčikov a jazierok. Zaujali ma dve veľké, pravdepodobne asi trvalé. Korene stromov v týchto jazierkach mi pripomínali mangrovníky. Ďalším zaujímavým miestom na trase bol potok nad Vyšnou Kamenicou, v ktorého koryte je možné nájsť obyčajný opál. Priznám sa, veľmi som však v ľadovej vode a mokrom lístí nehľadal. Splnil som si len milú logovaciu povinnosť. Dúfam, že sa tu niekedy zastavím nejaké opály pohľadať.

Herľany nájdeme v Košickej kotline na úpätí Slanských vrchov približne 28km severovýchodne od mesta Košice. Táto obec je navštevovaná najmä vďaka Národnej prírodnej pamiatke Herlianský gejzír. Miestny gejzír sa od tých klasických líši studenou vodou, lokalitou (vulkanické vrchy so skončenou sopečnou činnosťou) a tým, že bol umelo aktivovaný vrtom hlbokým 404.5m. Medzi najznámejšie studené gejzíry patrí Crystal Geyser nedaleko Green River v Utahu. Dalšie studené gejzíry sa vyskytujú v Nemecku (sú to Brubbel a Andernach). Viac podrobností o tejto NPR je možné nájsť na stránkach obce Herľany.

V Herľanoch nájdeme začiatok dvoch turistických trás. Zelená značka nás zavedie na známe a vyhľadávané miesto Slanských vrchov Rankovské skaly, modrá cez Vyšnú Kamenicu do Sedla Mošník.

Slanské vrchy sú pohorie severojužnej orientácie a geomorfologický celok vulkanického pôvodu (Východoslovenské neovulkanity) na východnom Slovensku. Rozprestierajú sa od Prešova po hranice s Maďarskom, ohraničené sú Košickou kotlinu na západe a Východoslovenskou pahorkatinou na východe.

[fotogaléria] [GPS track] [All Trails]

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.