Geocaching v Turčianskej kotline

Dnes bolo nádherné jesenné počasie a voľného 1/2 dňa k dispozícii. A kto pozná Turiec vie, že v takýchto prípadoch sa zostať doma nesmie. Mama prejavila záujem o návštevu Sklabine a Podzámku. Kedysi tam chodievala so svojím ocom, naším Tatkom. Tak sme sa na tieto miesta opäť raz vybrali.

O tom, aký je Turiec nádherný písať nebudem. Som rád, že nám tu vznikajú rozhľadne. Chcem však vyslovene spomenúť jeden nepríjemný zážitok, ktorý sme mali (opäť raz) v múzeu, ktoré vzniklo v starej župnej budove pod Sklabinským hradom. Privítal nás zatrpknutý mladý muž, od ktorého sme sa síce dozvedeli historické informácie týkajúce sa hradu a župy, ale hlavne sme dostali výklad o tom, ako súdruh starosta hrad predal a ako súdruh starosta (a všetci politickí darmožráči v kraji) nič nerobí a ako si na hrade súkromník usporadúva akcie a … Čo to má znamenať? Kde je profesionalita? Čo nás má toto (po zaplatení vstupného) zaujímať? A chuťovka, v múzeu sa fotiť nesmie. Prečo? Opäť raz príbeh o zlom ujovi, ktorý si nafotil exponáty múzea a potom ich niekde uverejnil a potom bolo zle a oni museli mať súd a že toto sa už teda nebude opakovať a riešenie je teda zakázať turistom si fotiť exponáty. Musím podotknúť, že v múzeu sa nenachádzajú žiadne vzácne nálezy, proste predmety dennej potreby, erb a podobne. Nič, čo by sa fotiť nemohlo.

Pevne verím, že sa ich spoločný prístup zmení a že sa mládenci prestanú deliť na dve partie (“tá z hradu” a “tá z domu”), ktoré sa navzájom ohovárajú. Ide predsa o tú istú, spoločnú vec – Sklabinský hrad a okolie. Hrad chátra, treba ho zachrániť. Tak prestaňte viesť detské vojny a začnite konať, kým vám ten hrad nespadne na hlavu.

Uff, pri písaní si uvedomujem, že naposledy sme tu boli (v presne takej iste zostave, ako teraz) už pred 6timi rokmi!

[fotogaléria] [GPS EveryTrail track] [panorama]

Rozhľadna v Turci
Rozhľadna v Turci
cykloraj
cykloraj
Sklabinský hrad, múzeum
Sklabinský hrad, múzeum
Katova skala, Veľká Fatra
Katova skala, Veľká Fatra
cestou na hrad
cestou na hrad
opäť Katova skala
opäť Katova skala

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.