Bicyklom na Alpinku po modrej značke – áno/nie ?

Dnes ma zaujal článok v Korzári Cyklistom chcú zakázať modrú značku na košickú Alpínku (link). Citujem “Košické Mestské lesy po troch rokoch plánujú na začiatku i konci modro značenej turistickej trasy z Čermeľa na Alpínku osadiť dopravné značky Zákaz vjazdu cyklistov. Dôvodom sú opäť sťažnosti chodcov, ktorých tam ohrozujú niekedy viac, inokedy menej zodpovední cyklisti.” Úvahu o netolerancii chodcov na vyznačených cyklistických chodníkoch v Košiciach (napr. Hlavná ulica) si nateraz odpustím. Je to zložitejšia téma a nechcem ju generalizovať.

Rovno sa priznám, po danom turistickom chodníku jazdím. Často a miestami (tam kde je výhľad) relatívne rýchlo. Je však samozrejme prirodzené , že vždy, keď vidím necyklistov, spomalím až zastanem. Voľný pohyb psov neriešim, aj keď ma neteší.  Nech už sa chovám akokoľvek ohľaduplne, zaujíma ma, či tam vlastne na bicykli jazdiť môžem.  Po krátkej diskusii s kamarátom som skúsil pohľadať informácie na internete. Pre správnosť uvediem, že na danom chodníku je len turistické značenie, cyklistické chýba.

V Zákone o lesoch (http://www.lesnyurad.sk/user/326_2005.pdf) §31 zakazuje d) jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miesta jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty 45a) alebo vyznačenej trasy. Keďže táto lesná cesta nie je zobrazená na mape http://lvu.nlcsk.org/lc/,  nie je lesnou cestou definovanou normou STN 73 6108 (referencia 45a) a nemalo by sa po nej na bicykli jazdiť. Máme tam to  alebo a pasáž o “vyznačenej trase”.  Symboly značenia trás sú definované technickými normami. Cykloturistické značenie je definované normou  STN 01 8028 Cykloturistické značenie, turistické normou STN 01 8025 Turistické značenie. Cykloturistické značenie na predmetnej ceste vyznačené nie je, čiže trasa nie je vyznačená pre cyklistov (iba pre peších) a z tohoto hľadiska tam taktiež na bicykli nemám čo hľadať.

Ale. Zákon sa však  v referenciách na tieto dve normy značenia neodvoláva.  V zozname referencií je uvedená (45a) iba STN 73 6108 Lesná dopravná sieť. Chýbajúcimi referenciami teda zostáva v zákone nedefinovaný pojem vyznačená trasa a tým pádom môžeme vyhlásiť,  že aj turistickým značením je trasa vyznačená a nás toto značenie oprávňuje jazdiť po tomto chodníku na bicykli.

Je moja úvaha správna? Môže sa jazdiť na bicykli po trase vyznačenej turistickým značením?

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.