Chata Vendovka

Miestami meter čerstvého snehu som, okrem Rakúska, ešte nezažil. Vedel som, že to množstvo snehu proste nesmiem zmeškať, no lavínový stupeň hovoril jasnou rečou. A tak nápad bratovej partie (Mirka Hanzelová, Oskar Lacko, Majka Gašparová, Ferdinanad Gašpar a Rado Gábel) ísť na malofatranskú chatu Vendovka mi prišiel naozaj vhod. Konečne sme sa opäť raz spolu dostali na túru. Brodiť sa na lyžiach po kolená nádhernou zasneženou prírodou bolo odmenou, na ktorú sa oplatilo tie roky čakať.

Začali sme na ceste v Sučianskej doline, neskôr prekročili Biely potok a “skratkou” sme “ušetrili” niekoľko serpentín cesty vedúcej niekde k reliktu V3Sky. Počas tohoto technického školenia družstva vo výstupe mladinou som sa dozvedel veľa zaujímavých informácii z obdobia “s porastom”. Vďaka tomu teraz už viem, že nech je porast akýkoľvek, cesta sa vždy nájde. Len treba byť technicky pripravený a odhodlaný hľadať ;)

Po pretraverzovaní rúbane sme ku chate pokračovali priamo hrebeňom rázsochy hlavného malofatranského hrebeňa Veľkej Kráľovej (1147m.) a Ostredku (1370m.). Po krátkej prestávke na chate sme pokračovali smerom na Malý Kriváň, no pre vietor a slabú viditeľnosť sme sa časť partie rozhodli vrátiť spät ku chate, kde sme čakali skupinu, ktorá sa na Kriváň predsa len rozhodla pokračovať. A tam, aby sme neprimrzli k metrovému snehu, brigádovali sme s lopatou :)

httpv://www.youtube.com/watch?v=cVcPZQKAKvQ

Cesta späť mi potvrdila, ako málo skúseností mám v teréne s hlbokým snehom. Jazda pomedzi stromy v snehu miestami až po polovicu stehien bola krásnym zážitkom, no vďaka tomu, že v takom teréne lyžovať neviem, zdržoval som svojím traverzovaním príkreho lesa. Aj som tento svoj ezoterický zážitok natočil na video, ale vzhľadom na súvislé prirovnávanie svahu a snehu k reprodukčným orgánom človeka  som ho nahradil  hudbou. Napriek tomu to bol krásny zážitok a dúfam len, že sa mi ho podarí ešte niekedy zažiť.

[fotogaléria] [panoramatická fotogaléria] [EveryTrail GPS track] [videogaléria]

... pohľad späť do Turčianskej kotliny ...
... pohľad späť do Turčianskej kotliny ...
... 40cm nového snehu a v ňom nová stopa ...
... 40cm nového snehu a v ňom nová stopa ...
Vendovka, Malá Fatra.
Vendovka, Malá Fatra.
... od Vendovky pod Malý Kriváň ...
... od Vendovky pod Malý Kriváň ...
Mirka Hanzelová, Oskar Lacko, Majka Gašparová, Ferdinanad Gašpar, Martin Mišovic a Rado Gábel.
Mirka Hanzelová, Oskar Lacko, Majka Gašparová, Ferdinanad Gašpar, Martin Mišovic a Rado Gábel.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LZVqzACVESY

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.