Medzi mestami 2011

Tak na túto akciu som sa tešil, vyslovene tešil a nevedel sa dočkať, celý rok. Pred dvoma rokmi neprialo zdravie, minulý rok počasie (o tom však v samostatnom článku – niekedy, dúfam). A tieto prázdniny, aby tomu nebolo inak, Valér zo zdravotných dôvodov v rodine nemohol. Vybral som sa teda sám. Alternatív bolo viac (podrobné mapy sú v  samostatnom článku na webe akcie medzimestami.misovic.net). Ako to však býva, trasa bola nakoniec iná ;)

[fotogaléria] [panoramatická fotogaléria] [GPS GPX kml track] [EveryTrail] [videogaléria] [travel blog z cesty]

trasa : Kluknava – Široké – Branisko – Bijacovce – Podproč – Torysky – pamätník Javorina – Javorina (vojenský obvod) – Ľubica – Vrbov – Veľká Lomnica – Tatranská Lesná – Tatranská Lesná – Tatranská Polianka – Vyšné Hágy – Štrbské pleso – Podbanské – Liptovský Hrádok  – Svarín – PVE Čierny Váh – Šuňava – Štrba – Šoldov – Lieskovec – Štrbské pleso – Popradské pleso – Vyšné Hágy – Mengusovce – Svit – Poprad

Minimum elevation: 338m, Maximum elevation: 1503m, Average elevation: 884.3m, Maximum difference: 1165m, Total climbing: 4722m, Total descent: 4384m, Average climbing speed: 10.3km/h, Average descent speed: 24.6km/h, Climbing time: 2d 12h 17m 06s, Descent time: 17h 53m 26s, Total distance: 270 km, Climbing distance: 119 km, 14664 kcal , Cadence average 73, average hr 122, TE 2 17:16h & TE 3 9:40h, hr zones – easy (60-112) : 11:09h, moderate (113-131) 5:15, hard (132-150) 8:53, very hard (151-169) 1:35

Prvý deň som začal v rezké ráno v Kluknave (kde som hneď po vystúpení z vlaku stratil okuliare, ktoré mi pomáhali nájsť spoluobčania z blízkej osady) a pokračoval cez Široké a pohorie Branisko (kde som vďaka tunelu takmer nestretol auto) na Spiš do Bijacoviec, nad Brutovce parádnym stúpaním popod Skalu 854m. , lesnou cyklotrasou ponad opustenú dedinku Podproč bez prístupu asfaltovou cestou (fotografie od Michala Švába), až do  podhorskej dedinky Torysky, odkiaľ som po občerstvení pokračoval za hlavným cieľom dňa – pamätník pod Javorinou v Levočských vrchoch. Pamätník leží v miestach, kde 23. októbra 1944 bolo počas SNP na trase Tri Duby – Lvov nemeckou stíhačkou zostrelené sovietske dopravné lietadlo Li-2 so 7-člennou posádkou, ošetrovateľkou a 8. ranenými československými a francúzskymi vojakmi.Tragédiu prežili 4 členovia posádky a jeden československý vojak. Pamätník obetiam tragédie bol postavený v roku 1965 a leží na križovatke ciest priamo na horskom hrebeni [Viking.SK]. Pohorie je svojou hustou sieťou lesných (a asfaltových) ciest priam predurčené na cykloturistiku. Avšak oblasť, ktorou som prechádzal je takmer bez stromu, vyrabovaná, vyťažená. V hmlách to musí pôsobiť naozaj skľučujúco (fotografia 1, fotografia 2). Deň som zakončil vo Veľkej Lomnici v príjemnom a pohodlnom priváte Plesnivec (vďaka Mišo) s výborným  servisom a príjemnou atmosférou. Ak ubytovanie vo Vysokých Tatrách, tak len privát Plesnivec. Je vhodný pre rodiny, čistý, útulný a hlavne – a to sa dnes cení najviac – majiteľka je ochotná, ústretová. Nič nie je problém. Ďakujem!  95km, 6:20 cas, 14.8 priemer, 52 max, 1580 nastúpané, 1136 max výška, 129 hr priemer, 166 hr max, 5780 kcal, 71 kadencia priemer.

Javorina, pamätník, Levočské vrchy
Javorina, pamätník, Levočské vrchy

Na druhý deň čohokoľvek ma takmer vždy bolieva hlava. Inak tomu nebolo ani teraz. Pokračoval som teda voľnejším tempom, zbierajúc geocaches, smerom na Tatranskú Lesnú, Tatranskú Polianku a Štrbské pleso, kde ma už hlava bolela tak, že som zaspal priamo v reštaurácii Plesnivec počas obeda a cesta na Popradské pleso sa preto nekonala. Spánok však našťastie pomohol a už v normálnom stave som sa spustil do Liptovského Hrádku, kde som prespal v klasickej (socialistickej) ubytovni. Také mám (úprimne) rád. 73 km, 4:26 cas, 16.2 avg, 53.9 max, 1330m max výška, celkovo nastúpaných 2344m, 117 avg hr, 157 max hr, 3377 kcal, 72 kadencia.

Vysoké Tatry, Gerlachovský štít
Vysoké Tatry, Gerlachovský štít

Tretí deň som si splnil taký malý cyklo-sen, hornú nádrž PVE Čierny Váh. S brašňami ten výstup stál zato. Doporučujem ! Mal som šťastie na takmer bezoblačné, úplne bezveterné a slnečné počasie a vďaka tomu si mohol v kľude (a cez 30minút takmer sám) vychutnať obed a citrónové pivko, ktoré som si poctivo vzal zo sebou a spraviť takmer kompletné kolo okolo priehrady. Cyklorajom údolia Čierneho Váhu, zastavujúc sa na miestach bývalej Považskej lesnej železnice, som v ten deň prišiel do Štrby, kde som – len vďaka Friedrichovi Neuhausovi (google napovie, kto je to) – získal ubytovanie. Zaujímavé, počas sezóny. Keď som sa pýtal, prečo nevidno žiadnu “Zimmer frei”, bolo mi povedané, že “už sme z toho unavení”. Hlavne, že je kríza a rok čo rok počuť v správach sťažovanie sa, ako len tých turistov ubúda. Aj touto cestou Vám p. Friedrich za pomoc ďakujem! Max výška 1330, nastúpané celkovo 3424, aktuálna výška 872, 63km, 4:29, 14 priemer, max 55, 119 avg hr, 161 max hr, 3175 kcal, 72 kadencia.

PVE Čierny Váh, horná nídrž
PVE Čierny Váh, horná nídrž

Vodná elektráreň Čierny Váh je údolná vodná nádrž na Liptove, bola vybudovaná na strednom toku rovnomennej zdrojnice Váhu v 2. polovici 20. storočia. Je súčasťou systému priehrad Vážskej kaskády. Nádrž má objem 3,7 mil. vody a prečerpávacia vodná elektráreň je najväčšou elektrárňou tohto druhu na Slovensku. Elektráreň bola uvedená do prevádzky v roku 1981 a má nainštalovaný výkon 735 MW. Priemerná ročná produkcia elektrickej energie je 370,8 GWh. Vodné dielo pozostáva z dvoch nádrží, horná nádrž bola vybudovaná na krasovej plošine Vyšné Sokoly v nadmorskej výške 1 160 m n. m., dolná nádrž je klasická údolná nádrž v nadmorskej výške 733 m n. m. Voda sa prečerpáva z dolnej nádrže do hornej a podzemnými prívodmi prechádza cez turbíny. Zo siedmych turbín je jedna typu Kaplan, ostatné typu Francis. Prietok – 6× 30 m3s-1 + 1× 8 m3s-1.” [wikipedia]

Vysoké Tatry, Popradské pleso
Vysoké Tatry, Popradské pleso

Štvrtý (opäť nádherný slnečný a bezveterný),  posledný deň túry,  som sa rozhodol, že jeden zo svojich cieľov – Popradské pleso – nemôžem obísť. Pokračoval som cez zaniknutú osadu Šoldov (Šoldov je zaniknutá osada z 13.-14. storocia v katastrálnom území podtatranskej obce Štrba, v nadmorskej výške asi 960 m n.m. [LaoC]), chatovú osadu Lieskovec a Tatranskú Štrbu na Štrbské pleso, kde som na stanici Popradské pleso odbočil na zásobovaciu cestu hotela na Popradskom plese (staršie Rybie pleso – je pleso v Tatrách na Slovensku v Mengusovskej doline. Má rozlohu 6,88 ha, hĺbku 17 m a nachádza sa v nadmorskej výške 1 494,3 m n. m.. Jazero je ľadovcového pôvodu. Pri plese stojí Chata pri Popradskom plese (bývalá Chata kpt. Morávku). Popradské pleso je svojou rozlohou štvrté najväčšie jazero. V limbovom háji neďaleko plesa je Symbolický cintorín obetiam Vysokých Tatier. [wikipedia]). Za tú hodinu som tu stretol viac ľudí, ako na vianočných trhoch v Košiciach :) Keďže pleso bolo poslednou zastávkou plánovanou a chcenou zastávkou, bez zastavovania som sa cez Mengusovce spustil do Svitu. Času stále ostávalo a tak som pokračoval peknou cyklotrasou až do Popradu. Čas 3:15, avg 16.3, 54.2 max, 53.3 km, najvyssi bod 1 494m, nastupane 4098m, 131 115 hr avg, 170 hr max, 2329 kcal, 77 kadencia.

... v lesoch pod Skalou ...
... v lesoch pod Skalou ...
... Javorina, Levočské vrchy ...
... Javorina, Levočské vrchy ...
... dobré ráno Tatry ...
... dobré ráno Tatry ...
... nad Šuňavou ...
... nad Šuňavou ...
... Popradské pleso ...
... Popradské pleso ...
... PVE Čierny Váh - horná nádrž ...
... PVE Čierny Váh - horná nádrž ...
... PVE Čierny Váh - dolná nádrž ...
... PVE Čierny Váh - dolná nádrž ...

httpv://www.youtube.com/watch?v=0YtmAxzyZOg

2 Comments

  1. Pali
    02/08/2012

    Parada Peto, normalne som ti to az zavidel, ked som to cital. Musim uz aj ja potrenovat kusa na ten bike …

  2. 02/08/2012

    Krasne dni to boli veru, dufam, ze tento rok sa mi to podari zopakovat znova. Trasu(y) uz mam vybratu roky :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.