Čergovský Minčol

Minčol je so svojou nadmorskou výškou 1 157m najvyšším vrcholom pohoria Čergov. Nachádza sa na hranici okresov Bardejov, Sabinov a Stará Ľubovňa, je dominantným vrchom Čergovského pohoria. Turisticky je prístupný zo všetkých svetových strán : modrou značkou z obce Kyjov a vrchu Čergov (z chaty Čergov), žltou z obce Šarišské Jastrabie (cez Minčolík) a červenou značkou z obce Obručie (cez Malý Minčol). Z hôľnatého vrcholu je panoramatický výhľad na severo-západ (Vysoké a Belianske Tatry), sever, východ a juhovýchod.

Na vrchole Minčola sa nachádza železobetónový pilier, ktorý bol postavený v rokoch 1931 až 1935 ako jeden zo 17tich bodov trigonometrickej siete I. rádu.

O približne 500m juhovýchodnejšie je na taktiež hôľnom bezmennom vrchole postavený drevený kríž. Z tohoto vrcholu je na rozdiel od Minčola výhľad na všetky svetové strany, pričom je taktiež krásny výhľad na Vysoké Tatry. Na východnom svahu tohoto bezmenného vrcholu pramení rieka Topľa.

Horský celok Čergov je tvorený na flyšovom podklade severne od Sabinova a je orientovaný od severu na juhovýchod. Najvyššími vrcholmi okrem Minčola (1 157 m) sú : Veľká Javorina (1 098 m), Bukový vrch (1 010 m), Lysá (1 068 m), Solisko (1 056 m), Čergov (1 050 m), Žobrácky vrch (920 m) a Tyličské sedlo (688 m).

A ako vždy, musím povedať, že Čergov je nádherný. Tak veľmi mi pripomína Veľkú Fatru a Turiec. Človek sa tam cíti ako doma. Nádherné pohorie!

trasa : Kyjov – Minčol – Lazy – sedlo Ždiare – Dvoriská – Potoky – Kyjov

[fotogaléria] [panoramatická fotogaléria] [EveryTrail] [GPS KML track]

... nad Kyjovom ...
... nad Kyjovom ...
Čergovský Minčol
Čergovský Minčol
Vysoké Tatry z Čergovského Minčola
Vysoké Tatry z Čergovského Minčola
... hreben Jasenova z Minčola ...
... hreben Jasenova z Minčola ...
Lazy, Čergov
Lazy, Čergov
... nad prameniskom Tople ...
... nad prameniskom Tople ...
Dvoriska ...
Dvoriska ...
... v sedle pod Kamenickým hradom ...
... v sedle pod Kamenickým hradom ...

Kamenický hrad je zrúcanina hradu nad obcou Kamenica, ležiacou na severozápad od terajšieho okresného historického mesta Sabinov, na vápencovom brale (725 m n. m.), v pohorí Čergov.  O jeho zachovanie sa stará Občianske združenie Kamenná veža. [wikipedia]

Comments are closed.