GC236KF Tulave topanky VII. – Je to v Haji !

Nemám veľmi rád hromadné akcie s ľudmi, ktorých nepoznám. A je jedno, akého typu je daná akcia. Geocaching a prírodu mám však rád a tak som si povedal, že ak by som aj na nejakú hromadnú akciu išiel, bude to práve jedna z tých, ktoré sa týkajú tak geocachingu ako aj turistiky. V tej chvíli bolo roznodhnuté – geocaching event Túlavé topánky. V skratke – ide o geocachingovo-turistickú akciu,  pri ktorej sa stretnávajú turistickejší hľadači pokladov. Predpoklad sa mi potvrdil hneď na mojej prvej akcii GC1Q6T9 – Tulave topanky IV. Tlsta (Velka Fatra), na ktorej som bol s spolu Algolkou a DCharliem. Druhé stretnutie, tentokrát na Sninskom kameni GC1Y49E – Tulave topanky VI. Sninsky kamen, bolo pre mňa definitívnym potrvdením toho, že na týchto stretnutiach sa budem zúčastňovať. A potvrdil som si, že problém je len a len vo mne :)

Už na Topánkach vo Veľkej Fatre Algolka začala rozprávať o tom, že by nebolo zlé spoločne zorganizovať jednu z takýchto akcií v Slovenskom krase u nás na východe Slovenska. Úprimne sa priznám, moc som neveril, že sa k tejto téme ešte niekedy vrátime. No počas Topánok na Sninskom kameni ma Algolka len utvrdila v tom, že to teda myslí naozaj, ale naozaj vážne a že celá diskusia nie je o tom ČI, ale KEDY. A cúvnuť sa už nedalo (a ani nechcelo), veď slovo robí …  :) Do organizácie sa zapojili aj Arwin (to bolo jasné, veď je to Algolkin manžel), DCharlie (aj to bolo jasné, veď úprimne napísané, neváhal od samého začiatku – na rozdiel odomňa), Mattasovci a Vtáčkar. Slovo dalo slovo a výsledkom nášho prvého stretnutia je event “GC236KF Tulave topanky VII. – Je to v Haji !“.

Event Túlavé topánky VII. – Je to v Haji ! sa oficálne uskutocní v dedinke Slovenského krasu Háj, v roku 2010, v mesiaci apríl, v dnoch 24.(sobota) a 25 (nedela), pricom zaciatok eventu je stanovený na 9:00 hod Krasového casu na súradniciach waypointu IHRISKO v sobotu. 

Nebudeme sa štverat do výšav ci prekonávat rekordné vzdialenosti. Turistika to nebude namáhavá a ani neuvidíme Slovenské turistické klasiky. Predstavíme vám však miesta menej známe a málo navštevované a nedocenené. Miesta so skrytým carom, ktoré dúfame a veríme, že objavíte. Co nás teda caká ?

  • V prvom rade uvidíme krásne prírodné lokality a zaujímavosti miniregiónu:
    • Zádielska tiesnava – ludovo nazývaná aj Zádielska dolina je monumentálny krasový kanon s hlbkou takmer 400 m, dlžkou 3 km, pricom najužšia šírka dna 10 m. Je vytvorená vodami pretekajúceho Blatného potoka. Pozornost zaujme najmä 105 m vysoká ihlanovitá skala vymodelovaná erozívnou cinnostou vody, ktorá pre svoj tvar dostala meno Cukrová homola.
    • Cukrová homola – je najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku.
    • Hájska dolina – (s deviatimi vodopádmi Hlboký jarok) dosahujúcich výšku od 1,2 až po 6,6 metrov oddeluje Jasovskú planinu od Zádielskej a je jednou z najkrajších krasových dolín na Slovensku. Je vyše 4 km dlhá a nachádza sa v nej niekolko pozoruhodných fenoménov – ci už jaskýn v jej úbociach, alebo travertínových kaskády (lahko viditelných v case väcšieho sucha priamo v riecisku Hájskeho potoka, stienok a vodopádov na toku Hájskej doliny.
    • Hájsky potok – od pramena steká k obci Hacava, ktorú preteká juhovýchodným smerom. Za obcou sa hlboko zarezáva do krasovej planiny, stupnuje svoj spád a tecie na juh cez hlbokú krasovú tiesnavu – Hájsku dolinu. Preteká perejami v hrubých sedimentovaných vrstvách travertínu, na oboch brehoch mína niekolko jaskýn. V oblasti Certovho mosta má tiesnava najdivokejší ráz (šírka len 10 metrov a až 100 metrov vysoké skalné steny).
    • Anjel/Démon – 6 metrová kulisa z filmu “Behind the enemy line”
    • Turniansky hrad – je zrúcanina hradu z 13. storocia týciaca sa nad obcou Turna nad Bodvou len 5 km od madarských hraníc. Stojí na krasovom kopci, vybiehajúcom zo Zádielskej planiny na juh nad Turniansku kotlinu. Kedysi bol správnym centrom Turnianskeho komitátu a stolice.
    • krasová planina posiata Hlavácikom jarným (Adonis vernalis) – je vytrvalá rastlina, niekedy tiež také pestovaná záhradkármi a zberatelmi pro svoj nápadný vzhlad. Latinský názov Adonis pochadza z gréckej mytológie.
    • Hacava – dedina odrezaná od sveta zo zachovanou pôvodnou ludovou architektúrou : drevenice a skanzen, ako aj barokovo-klasicistický kostol z 2. polovice 18.storocia.

    Co nás caká – v obrazoch:


  • Zalosujeme si v Tombole – veríme, že bohatej ;)
  • Pocas túry nájdeme viaceré nové caches a vecer jeden AD bonus špeciálne vytvorený pre event
  • Zjeme Hájsky guláš zadarmo a budeme dúfat, že ho ustojíme ;)
  • Zorganizujeme si prvú Slovenská Burzu trackovatelných predmetov – takže neváhajte a prineste si cokolvek, co má na sebe trackovatelné císlo Groundspeaku
  • Potešíme sa – povinne a s úsmevom ! :) darceku pre každého úcastníka
  • Odlovíme si existujúce geocaches v blízkom okolí eventu – samozrejme preto, aby sme si zlepšili tie velmi dôležité štatistiky ;)

Domovská stránka eventu je http://coord.info/GC236KF. Na tejto stránke nájdete vźdy aktuálne informácie o evente. Pripravili sme aj možnosť zaobstarania si suvenírov. Akých ? To sa dozviete na špeciálne pripravenej stránke s aktuálnou ponukou http://users.geocaching-sk.info/thailon/geocaches/tt7/suveniry/.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.