Garmin GPS 60CS vs. SONY-GPS-CS1

Stalo sa mi, že sa ku mne zatúlali dva GPS prístroje ;) Ani neviem ako sa to stalo ;) Rozhodol som sa ich ich porovnať.  Treba však brať do úvahy, že obe zariadenia nemajú integrovaný SIRF III GPS chipset.

SONY GPS-CS1 je bez-mapové, bez-displayové zariadenie, primárne súžiace pre geo-tagging digitálnych fotografií. SONY samozrejme uvádza len svoje fotoaparáty (Cyber-shot DSC-S500, S600, S45, W30, W50, W70, W100, H2, H5, T30 and Sony Alpha DSLR-A100), je však jasné, že pomocou externých aplikácii (napr. GeoSetter, Picasa) je výstupný GPS track (vo forme .log – GPS log file (NMEA)) zariadenia využiteľný s akýkoľvek fotoaparátom. [stránka zariadenia]

Garmin GPS 60CS je klasické mapové zariadenie, využívané hlavne na turistiku a geocaching. Výstupný track (vo forme .gpx – XML chéma popisujúca GPS dáta) je samorejme pomocou externých aplikácií (napr. GeoSetter, Picasa) taktiež plnohodnotne využiteľný pre geo-tagging. [stránka zariadenia]

Jediným mojim testom bolo umiestnenie zariadení vedľa seba na batohu a následné porovnanie presnosti trackovania.

track zariadenia GARMIN GPS 60CS
track zariadenia GARMIN GPS 60CS

Výsledný track GPS od Garminu je priamejší, reálnejší, no zariadenie častejšie strácalo signál.

track zariadenia Sony GPS-CS1
track zariadenia Sony GPS-CS1

Sony v podstate ani raz nestratilo signál, no na tracku vidno časté hladanie pozície a tým pádom celkový nereálny priebeh.

výsledné porovnanie trackov
výsledné porovnanie trackov

Na spoločnom porovnaní vidieť, že GPS zariadenie od spoločnosti SONY poskytuje (napriek takmer žiadnej strate signálu) aj v jednoduchšom teréne menej presný záznam trasy. Nestratí však singál ani v úzkej rokline, akou je Veľký Sokol.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.