Karst 2009 (Szögliget – Silica – Soroška – Zádiel)

Konečne opäť po roku 3oj dňová cyklotúra. Tentokrát sme si s Peťom Sasvárim vybrali Kras – Slovenský a Maďarský. Auto sme nechali na ich chalupe v Chorvátoch. Už už nás to lákalo dať si Sishu, ale to by sme vegetili do obeda  :) Počasie nám prialo, bolo oblačno, pofukoval vietor, nebolo moc dusno. Do Szögligetu je to z Chorvát cca 22km. Zo Szögligetu je veľmi ľahko, červeným značeným chodníkom pristupný hrad Szádvár (Žaneta Daroková, darokova.blog.sme.sk). V Szögligete aj začína značená a oficálna cyklotrasa vedúca naprieč Aggtelekom (Aggtelek National park). Doporučjem zájsť sa pozrieť sa na ruinové mestečko Derenk (preklad maďarského popisu dediny, prípadne derenk.hu), ktoré však leží na modrej, no už nie cyklistickej značke (a práve taďial sme šli aj my).

Derenk, Dedina Derenk bola totiž v Maďarsku výnimočná tým, že sa do prakticky mŕtvej dediny po morovej epidémii v 18. storočí prisťahovali obyvatelia zo slovensko-poľského pomedzia - Gorali. Poľské osídlenie sa v dedine zachovalo až do roku 1943, kedy boli jej obyvatelia na základe nariadenia Hortyho vysťahovaní a dedina zanikla.
Derenk – Dedina bola totiž v Maďarsku výnimočná tým, že sa do prakticky mŕtvej dediny po morovej epidémii v 18. storočí prisťahovali obyvatelia zo slovensko-poľského pomedzia – Gorali. Poľské osídlenie sa v dedine zachovalo až do roku 1943, kedy boli jej obyvatelia na základe nariadenia Hortyho vysťahovaní a dedina zanikla.

Z Derenku sme pokračovali ďalej po červenej cyklotrase (modrá sa na ňu opäť napojí neďaleko – nad – malou vodnou priehradou), ktorá nás zaviedla do krásnej doliny, priamo uprostred Aggtelekského krasu – Szelcepuszta .

Szelcepuszta
Szelcepuszta
Szelcepuszta, panoráma
Szelcepuszta, panoráma

Z cyklotrasy sme zišli neďaleko dedinky Jósvafő, ktorou sa dá už spomenutou cyklotrasou dostať až do dediny Aggtelek. K hraniciam so Slovenskom vedie na mape značená, v teréne však premaľovaná (zrušená) modrá turistická značka, ktorá končí priamo v biosférickej rezervácii vysokého stupňa ochrany.

zrušená modrá značka
zrušená modrá značka
biosférická rezervácia
biosférická rezervácia

Neďaleko Silickej Brezovej sme rozložili prvý tábor – pôvodne to malo byť spanie v poľovníckej veži, no chceli sme sa vyhnúť prípadným problémom, ak by niekto prišiel na poľovačku. V noci sme sa cítili ako v džungli – je príjemné počuť, že ešte existuje nejaké vtáctvo.

camp 1 - neďaleko Silickej Brezovej
camp 1 – neďaleko Silickej Brezovej
ranná arabská káva
ranná arabská káva

Ráno sme pokračovali poľnými cestami do Silice, tesne pred ktorou sme natrafili na žltú turistickú značku a dvoch miestnych, triezvych, čo bolo mimoriadne, lebo dedina prežívala veľkú spoločenskú udalosť – futbal. V miestnej verejnej studni s klasickou ručnou kvargľou sme sa umyli a nabrali ďalšiu vodu. Krpatí rómovia nás celkom prijali a ani moc nekontaktovali. Prechod Silickej planiny po červenej žnačke je cyklistickým zážitkom – krásna krajina a 98% prejazdnosť príjemným terénom. Stretli sme aj značkára, ktorý prestrihával zelenú turistickú značku do Jablonovského sedla (aka Soroška). Nevyhli sme sa samozrejme ani defektu.

Silická planina, cyklo-raj
Silická planina, cyklo-raj
Silická planina, cyklo-raj, panoráma
Silická planina, cyklo-raj, panoráma

Naobedovali sme sa na Soroške a ďalej, cca 2km na planine Horný vrch (červená turistická značka) sme si roložili karimatky a pri krásnom výhľade na hrad Krásna Hôrka, Volovské vrchy (kde sme hľadali jednotlivé body našej minuloročnej cyklotúry) si tak na jednu hodinku pospali.

planina Horný vrch, krásny výhľad na Volovské vrchy
planina Horný vrch, krásny výhľad na Volovské vrchy
planina Horný vrch, panoráma
planina Horný vrch, panoráma

Planina je to úzka a pekná a veľmi dobre prejazdná bicyklom. Plán bol prespať pri priepasti Čertova diera, ku ktorej sme okolo 18tej aj dorazili. Čertova diera je gravitačná jaskyňa hlboká 186 metrov. Je to geomorfologicky významná vertikálna jaskyňa rozsadlinovo – korózneho pôvodu. Nachádza sa v hornej časti Zádielskej tiesňavy v južnom svahu planiny Horný vrch  v Chránenej krajinnej oblasti v Slovenskom Krase. Tu sme, no teda, sme … sa zjavila dievčina, z Maďarska, že či môže prespať neďaleko nás a či by nám nevadilo, keby bola pri našom ohni. Samozrejme nevadilo a tak sa človek dozvedel, že je jaskyniarkou z Budapešti a tak slovo dalo slovo a dostane nás do termálnych jaskýň v Budapešti. Krásne sú takéto stretnutia s cudzími ľuďmi, človek nikdy nevie, koho stretne. Tentokrát to dopadlo dobre …

Čertova diera
Čertova diera

Ráno sa všetko pos…., nakoľko som dostal silnú bolesť hlavy, ktorá mi nedovoľovala nič iné, len nahlúplo točiť 6km/hod :( To bohužiaľ zmenilo náš plán pokračovať do Drienovca, či Jasova :( Zbehli sme teda k horárni, ktorá je v Zádielskej tiesňave (aká je – nebudem kritizovať, môžeme byť radi, že je – dýcha v nej nostalgia strých čias, čias možno ešte našich rodičov. Ale k WC si neodpustím – radšej sa verejne pos…m, ako ísť dnu). Pred horárňou som si aspoň hodinu pospal, vdaka čomu som bol schopný aspoň dôjsť do Chorvát.

Zádielska tiesňava
Zádielska tiesňava
Zádielska tiesňava, pohľad od cesty
Zádielska tiesňava, pohľad od cesty

[Fotogaléria] [AllTrails.com] [panoramatické fotografie]

14.08-16.08 2009 : Chorvaty (SK) – Szögliget (HU) – Derenk (HU) – Szelcepuszta (HU) – Silica (SK) – Jablonovske sedlo (Soroska, SK) – Certova diera – Zadielska tiesnava – Chorvaty
total distance: 105lm; Min elevation: 158 m.s.l., Max elevation: 797 m.s.l., Avg elevation: 477.8 m.s.l., Max difference: 639 m, total climbing: 2052 m, Total descent: 2026 m, avg climbing speed : 8.2 km/h, avg descent speed : 11.1 km/h, average speed: 9.9 km/h, climbing time: 14h 02m 24s, descent time: 22h 54m 55s, climbing distance: 38.6 km, Descent distance: 44.2 km, flat distance: 17.4 km.


View Larger Map

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.