Gombasecká jaskyňa

Gombasecká jaskyňa je kvapľová jaskyňa v Slovenskom krase, nachádza sa v chotári obce Slavec v okrese Rožňava. Slúžila aj ako sanatórium na liečenie chorôb dýchacích ciest, v súčasnosti sa však v jaskyni choroby dýchacích ciest neliečia. Nachádza sa uprostred CHKO Slovenský kras na západnom úpätí Silickej planiny, v doline rieky Slaná, asi 15 km južne od Rožňavy. Jej vchod leží vo výške 250 m n.m. Jaskyňu objavili dobrovoľní jaskyniari z Rožňavy 21. novembra 1951 prekopaním Čiernej vyvieračky. Z celkovej dĺžky jaskyne (1525 m), bolo od roku 1955 pre verejnosť sprístupnených 300 m.

Jaskynné chodby prebiehajú v dvoch horizontálnych úrovniach, s relatívnym prevýšením 10 m[1]. Majú približne horizontálny priebeh a vytvorili sa erozívnou a korozívnou činnosťou podzemnej rieky Čierny potok v tektonických puklinách čistých svetlosivých vápencov stredného triasu. Čierny potok, ktorý zbiera vody na Silickej planine, priteká od Silickej ľadnice a do jaskyne sa dostáva sifónovými priestormi. Z toho vyplýva, že ide o jeden genetický silicko-gombasecký systém[1]. Vývojovo patrí Gombasecká jaskyňa medzi najmladšie slovenské jaskyne. Má však veľmi impozantnú výzdobu, ktorá pozostáva z rôzne sformovaného sintru, sfarbeného bohatou škálou farieb od bielej cez žltú až po okrovú. Európskou zvláštnosťou sú biele brčká, 2 – 3 mm hrubé a až 3 m dlhé[1], ktoré ostro kontrastujú s červenohnedými povlakmi na stenách.

Gombasecká jaskyňa býva označovaná za rozprávkovú. Príroda dala kvapľom, rôzne bizarné tvary a podoby, ktoré sú ešte zvýraznené pestrou farebnosťou a sviežosťou, pretože ich tvorba neustále pokračuje. Medzi najkrajšie priestory patria Mramorová sieň s 8 m hlbokou studňou, Sieň mieru (sieň L. Herényiho), Sieň múdrosti (sieň Viliama Rozložníka), Brková sieň a ďalšie. Jaskyňa má mimoriadne priaznivé mikroklimatické pomery: stálu teplotu okolo 9°C, relatívnu vlhkosť 98%, čistý vzduch a pre človeka priaznivé zloženie aerosolu. Tieto faktory sú dôležité pri liečení niektorých chorôb horných dýchacích ciest. Dosiahnuté výsledky pokusnej liečby v Mramorovej sieni v hĺbke 80 m boli úspešné.” [wikipedia]

Tak, konečne sme sa s krpcom opäť vybrali do jaskyne. Von leje, všade mokro a tak pokračujeme v našom pláne prejsť ich všetky. A máme šťastie – sme sami. Kúpil som 4 lístky a máme v jaskyni súkromie – súkromný výklad, 60 minút namiesto 30tich a fotografií donekonečna. Škoda len, že som si zrkadlovku nechal v Martine :) A dočkali sme sa aj zhasnutia … nato sa krpec najviac tešil :)

[fotogaléria]

gombasecka_jaskyna_02
krása Gombaseckej jaskyne
gombasecka_jaskyna_01
krása Gombaseckej jaskyne
gombasecka_jaskyna_03
krása Gombaseckej jaskyne
gombasecka_jaskyna_04
krása Gombaseckej jaskyne
gombasecka_jaskyna_05
krása Gombaseckej jaskyne

Viac informácií o Gombaseckej a ostatných slovenských jaskyniacj je možné získať na stránkach Slovenskej správy jaskýň.


Bookmark and Share

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.