Myslava – Bukovec – Podkova – Idka – Golgota – Lajoška – Jahodná – Čermeľ

Zimná sezóna je už asi natrvalo uzavretá (moooožno ešte Vysoké Tatry, mooožno ale iba …) no a je naozaj najvyšší čas začať s bicyklovaním. Na začiatok sme si s Peťom vybrali nasledujúcu trasu: Myslava – Bukovec (obec) – Bukovec (priehrada) – sedlo Podkova – Rieka – Zlatá Idka – Golgota – Tisícka – Lajoška – Jahodná – Čermeľ. No, môžem povedať, ze zadok veľmi rýchlo pochopil, že začala sezóna :) A večer som doma zaspal spánkom spravodlivých.  Samotná trasa nie je náročná, z Myslavy až po Bukovec sa strieda rovinka s miernymi stúpaniami, trasa vedie výhradne po poľných cestách. Nad Bukovec sa ide po asfaltovej hlavnej ceste, vedúcej naprieč dedinou Bukovec. Pod priehradným múrom je 8-9% stúpanie po asflatovej ceste, z ktorej po cca 300-400 metroch (naozaj nemám odhad) odbočuje modrá turistická značka do prudkého, vodou vymletého stúpania, ktoré trvá až hore na hrebeň. Trasa potom mierne klesá až po rozcestník Sedlo pod Bielou skalou, z ktorého trasa ďalej pokračuje po zelenej turistickej značke.  Na súradniciach [48.706709 21.100273] je možné pokračovať dvomi spôsobmi. Zelenou turistickou značkou (prudké stúpanie cca 100m a ďalej strmšie stúpanie až pod Biely kameň – 607m., potom sedlom rovina a ďalšie 2 km tiahle stúpanie až na Holičku – 737m., potom mierne klesanie do Sedla pod Kobylinkou – 669m.) alebo lesnou cestou, traverzujúcou Biely kameň, Holičku a Kobylinku až do Sedla pod Kobyliou hoľou (Podkova). Zo Sedla pod Kobyliou hoľou trasa pokračuje mierne klesajúcou žltou značkou až do dediny Rieka končiac drevenou lávkou ponad potom Ida. Od odbočky z asfaltovej cesty nad priehradou Bukovec až po mostík cez potom Ida má trasa charaker lesnej cesty. Ďalej sa pokračuje asflaltovou cestou cca 1km po odbočku do Zlatej Idky, s pokračovaním rovno smerom na parkovisko (len) pre osobné autá (smer k lanovke na Kojšovu Hoľu).  Pri starom pionierskom tábore, pod sedačkou na Kojšovu Hoľu trasa opäť mení podklad, pretože pokračuje starou zjazdovkou až na Golgotu (koncová stanica). Alternatívne je možné pokračovať na chatu Erika po asflatovej ceste, ktorú zjazdovka križuje v týchto miestach 48.768353 20.993928. Naspäť do Košíc (Čermeľ) sa pokračuje červenou turistickou značkou (cesta SNP), vo väčšej miere klesaním (podrobnosti v samostatnom článku Čermeľ – Bankov – Lajoška – Kojšova Hoľa).

Jar nad Bukovcom
Jar nad Bukovcom
modrou pod Biely Kameň
modrou pod Biely Kameň
oddych na Golgote
oddych na Golgote
pohľad späť z Idčianskych lúk
pohľad späť z Idčianskych lúk
kaplnka, Lajoška
kaplnka, Lajoška
Rakoczyho prameň
Rakoczyho prameň

[Fotogaléria]  [GPX Strava] [GPS KML track]
dst : 60.29km, max 38.3 km/hod, avg : 10km/hod, time : 5:59 hod 

4 Comments

  1. KarolM
    24/08/2010

    Peter, tvoje stranky som si opatovne presiel a mam z toho uchvatny pocit! Napada mi, ze by sa mohli viac dostat do povedomia verejnosti, pretpze Slovensko je prekrasne….5

  2. 25/08/2010

    Ahoj Karol, velmi pekne dakujem za Tvoj koment. Velmi si to vazim !

    Bol by som rad, ak by si ich ludia casom nasli aspon nejako im v niecom pomohli. Prave preto ich chcem naplnat obsahom, aby sa aj opatovne vratili.

    Mas pravdu, Slovensko je nadherna krajina doslova preplnena moznostami na cyklistiku, turistiku ci ski-touring.

  3. Marek Neupauer
    05/08/2011

    Peto,

    skvela stranka. Akurat pozeram kam vyrazit v okoli Kosic. Velmi mi pomohol Tvoj web.

    Este raz dik.. Thumbs up man !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.