Cirque du Soleil – Ovo

Zrejme každý z nás už počul o cirkuse s pekným menom Cirque du Soleil, Cirque du Soleil (u nás prekladaný ako Cirkus Slnka) je cirkusová spoločnosť z Kanady založená v roku 1984 bývalými pouličnými umelcami Guyem Laliberté a Danielom Gauthierom a sídliaca v Montreali. Je to takzvaný Moderný (Nový) cirkus (druh dramatického umenia z Francúzska vznikajúceho začiatkom 70. rokov 20. storočia) vychádzajúci z tradície klasických cirkusov, našťastie však bez apatických a zjavne týraných zvierat. Na prvý pohľad predstavenia tohto cirkusu zaujmú živou hudbou a výrazne pestrofarebnými a kreatívnym spôsobom poňatými kostýmami, ktoré spája určitá téma a samozrejme do dokonalosti dovedenými akrobatickými číslami.

Na Slovensku cirkus vystupoval už viackrát. Po prvýkrát to bolo v roku 2012 (program Saltimbanco), po druhýkrát v roku 2013 (program Alegria). Tretia návšteva cirkusu u nás bola v roku 2015 (program Quidam) a štvrtá v roku 2017 s programom Varekai.

V dňoch 19. až 22. októbra 2023 sa cirkus na Slovensko vrátil po piatykrát, opäť do Bratislavy na Zimný štadión Ondreja Nepelu, tentokrát s programom Ovo. Naše dieťa nám v tento rok maturovalo a tak lístok na predstavenie bol ideálnym poďakovaním za úspešnú maturitu.

Ovo (vajíčo v portugalčine) 25. program cirkusu, je show zo sveta “skrytého vesmíru živého pri našich nohách; ekosystému, ktorý sa hemží životom a neviditeľnými bytosťami – hmyzom, ktorý pracuje, žerie, plazí sa, trepoce sa, hoduje, bojuje a súdi sa medzi sebou v neustálej explózii energie a pohybu.”. A skutočne, vďaka prepracovaným kostýmom sme mali možnosť vidieť motýle, modlivku, lúčne koníky, lienku, cvrčkov, vážku, pavúka, mravcov a … ani neviem čo všetko ešte. Všetko je v neustálom pohybe, ktorý pri podrobnejšom vneme nebol len prostriedkom na vyplnenie času, ale samostatným vystúpením vhodným pozornosti. Scéna bola vďaka svetelným efektom a premietaným videosekvenciám skutočne pestrofarebná. Ak človek nemá rád farby, mohla sa mu zdať priam gýčová. Jednotlivé akrobatické čísla je ťažké popisovať. Boli prevedené tak dokonale, až mal človek pocit, že taký pohyb je vlastne úplne prirodzený. Niečo, ako keď vidíte jazdiť Vittoria Brumottiho po zábradlí. Máte proste pocit, že vybehnúť na 8m vysokú tyč a zošmyknúť sa z nej s dvoma otočkami je tá najprirodzenejšia vec na svete. Potom si uvedomíte, ako viete spraviť kotúľ, či nedajbože mlynské kolo. Dejom Ovo predstavenia sprevádzali traja klauni (Lienka, Cudzinec a Majster Flippo), ktorí do svojho príbehu vtipne zahrnuli aj dvoch ľudí z publika. Používajú vlastný jazyk, zrozumiteľný zrejme každému nezávisle od krajiny, v ktorej cirkus vystupuje. Príbeh je jednoduchý, až detinský, tvorí však zrejme ideálnu medzihru medzi jednotlivými hlavnými číslami programu a zaujme aj deti, ktoré na predstavenia chodia tiež.

Predstavenie sa nám veľmi páčilo. Ak ešte bude šanca ísť na iný program tohto cirkusu, radi pôjdeme.

Záverom vyberiem jedno z čísiel, ktoré bolo pre mňa najmenej pochopiteľné, resp. iným slovami, najväčším prekvapením.. Ešte som nevidel niekoho visieť za vlasy a pri tom tancovať:

A mojou najobľúbenejšou časťou bol Wall Act:

Ľudský hmyz” v podaní Cirkusu Slnka:

[Cirque du Soleil OVO] [OVO press release] [OVO Facebook page]

All images used in this article ©Cirque du Soleil.

Cirque du Soleil – Ovo

Cirque du Soleil – Ovo

Cirque du Soleil – Ovo

Cirque du Soleil – Ovo

Cirque du Soleil – Ovo

Cirque du Soleil – Ovo

Cirque du Soleil – Ovo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.