Tlstý Javor – Obrubovanec – Zákľuky

Háčkovanie je proces, ktorým vytvárame tkaninu (alebo inak pleteninu) z priadze, prostredníctvom háčika. Vytvárame slučky, z ktorých rôznym spôsobom nahadzovania, vpichovania a spájania, vytvárame vzory. Háčkuje sa všeličo, najmä čiapky, nákrčníky, prikrývky či hračky.

Ja neháčkujem, pošklbalo by ma od nervov pri tak motoricky jemnej práci. Ale Rea háčkuje a jej to nevadí, dokonca ju to baví. A háčkuje aj naša suseda Mirka. Aj ju to baví. Má dokonca háčkovaciu lavicu a iné špeciálne nástroje na pomoc pri háčkovaní. Napríklad takú tú onú, nádobu, do ktorej sa nejako tá vlna vloží a sa to z toho odvíja. Rea háčkuje stále, teda ak práve nie je v záhrade. A keď sa vráti, aj potom háčkuje, aspoň chvíľu, najneskôr však do 21:13. Potom už nie.

Dámy, ktoré háčkujú pomáhajú háčkovaním iným. Organizujú sa a aj sa stretnú. Kvôli tej pomoci. No a jedno z takýchto stretnutí bolo v Čiernom Balogu. Volalo sa “Maratón Dobrej Vôle – projekt háčkujeme/pletieme štvorce“. Tak som sa, ako šofér, dostal do Čierneho Balogu, kam som okrem dievčat zobral aj kamaráta (teraz už mimo iného aj antikvára StareDobre.sk) Richarda.

Čierny Balog je obec v srdci Veporských vrchov (kde som doteraz, okrem geologickej praxe počas štúdia na vysokej škole ešte na turistike nebol, hanba) približne 4km južne od Brezna. Je tvorená 13 osadami situovanými pozdĺž toku Čierneho Hrona v priľahlých husto zalesnených údoliach, Verejnosti je známa vďaka Čiernohorskej železnici (v čase najväčšieho rozmachu dosahovala dĺžku takmer 132 km), ktorá je svojou novodobou históriou takým tým vzorom podnikania v turizme u nás.

Dievčatá sme vyložili okolo 9:00 v miestnej spoločenskej sále a nám zostal voľný čas do zhruba 19:00, na kedy bol plánovaný koniec akcie. Mali sme viacero možností kam sa vybrať. Zvolili sme čerpaciu stanicu v Brezne. Lebo veď ani na tej sme ešte neboli. A hlavne som musel natankovať. Trafili sme do úplne čerstvo otvorenej Shellky, kde nás prekvapila veľmi milá obsluha, od ktorej si Rišo (ako ostrieľaný harcovník svetového turizmu) vypýtal darček pri príležitosti spustenia čerpacej stanice do prevádzky. Čuduj sa svete, s úsmevom sme dostali koláčiky. A žreb o e-BMW. Sľúbili sme, že jeho výhru prídeme osláviť k nim. Ak to teda do Brezna z Košíc vôbec dôjde.

Na turistiku sme si vybrali za cieľ nenápadný hrebeň vo Veporských vrchoch. Na nastúp sme zvolili sedlo Tlstý Javor, kam sme sa dostali cestou spájajúcou Čierny Balog s Drábskom a Hriňovou. V sedle sme rovno odlovili kešku (teda Ri časť z teamu Ribeviri sa postarala, vďaka), ja som sa zatiaľ v kľude postaral tak o niečo iné. A to tak, žeby sa mi zišla vojenská lopatka. Tento lúčnatý hrebeň nás veľmi milo prekvapil. Nádherná a malebná bola naša trasa Tlstý Javor – Obrubovanec – Nižné Zákľuky – Zákľuky – Tlstý Javor vedúca pomedzím Veporských vrchov a Poľany. Je súčasťou Rudnej magistrály a dostupná aj pre horský bicykel.

Celý hrebeň značený červenou značkou vedie ponad Kamenistú dolinu (nádherné miesto s meandrami Kamenistého potoka) a vrchol Zákľuky sa nachádza nad vodnou nádržou Hrončok. Poskytuje krásny kruhový výhľad na okolité pohoria: Nízke Tatry, Veporské vrchy (Klenovský Vepor), Poľanu a Ľubietovský Vepor.

Na lúkach Obrubovanca nás prekvapil zvláštne do čiernej látky a čečiny zahalený turistický rázcestík. Nerozumeli sme tomu. Navyše sme nad salašom našli aj zo zeme vytrhnutú tabuľu Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Na salaši bola celkom veľká partia ľudí, v lesíku nad salašom taktiež. S autom. Nechápali sme. Boli to oni? Nepôsobili však ako vandali, hoci sa zdalo, že niečo s tou značkou môžu mať, nakoľko mali pre nej zaparkované auto a značka bola naozaj čerstvo vytrhnutá. Vrátili sme ju naspäť a pokračovali v túre ďalej. Pochopili sme až neskôr, keď sme vracali a na miestnom salaši mala tá istá partia rozloženú filmársku techniku a niečo na salašíku natáčali. Samozrejme, Riško (možno v snahe zapojiť sa – ako osvetľovač samozrejme) zisťoval, či to náhodou nie je porno. To len tak, medzi rečou, ako klasický introvert, čo nemá rád ľudí. To je typický znak môjho introvertného kamaráta. Prihovoriť sa každému a za každých okolností. Povedať pár vtipných fráz a podebatuvať aspoň 3-4 minútky. Proste viete, klasický introvert.

Trasa Tlstý Javor – Obrubovanec – Zákľuky – Tlstý Javor má 17km a 418m výškových metrov a absolvovali sme ju 13.05.2023.

[Fotogaléria] [GPX track na Strava.com]

Lúčnatý hrebeň Rudnej magistrály.

Lúčnatý hrebeň Rudnej magistrály.

Lúčnatý hrebeň Rudnej magistrály.

Lúčnatý hrebeň Rudnej magistrály.

Lúčnatý hrebeň Rudnej magistrály.

Zákľuky, Rudná magistrála

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.