Skala Loreley

Malá vyhliadková skala vo Volovských vrchoch, Loreley (900 m) je pomenovaná podľa mohutnej skaly na strednom toku Rýna neďaleko mestečka Oberwesel, na ktorej podľa povesti sedávala víla Loreley, ktorá svojim spevom lákala lodníkov a ich lode potom na útesoch stroskotali. Tej našej skale toto meno dali skale nemeckí osadníci, ktorým toto miesto pripomínalo vzdialenú domovinu. (zdroj GC11X6M)

Skala sa nachádza severozápadne od obce Hýľov, neďaleko červenej značky hlavného hrebeňa Volovských vrchov. Odbočka je na vyhliadku je vyznačená.

Prvýkrát som sa bol na toto miesto pozrieť ešte v roku 2008 počas cyklotúry s Peťom Sasvárim. Bolo to vtedy po prvýkrát, čo som išiel bicyklom na Kojšovskú hoľu. Na Kojšovku som sa medzitým vrátil ešte veľakrát, no na toto miesto som zavítal až po 11 rokoch. Tentokrát s Rišom Poláčkom. Miesto sa zmenilo, rušivo (na mňa) pôsobí cesta, po ktorej vedie značený chodník. No som rád, že bezprostredné okolie skaly zostalo zachované. V minulosti odbočka k vyhliadke nebola vyznačená.

Skala Loreley v 2008, Volovské vrchy
Skala Loreley v 2008, Volovské vrchy
Skala Loreley v 2008, Volovské vrchy
Skala Loreley v 2008, Volovské vrchy

One Comment

  1. […] som hodnotu 149, nech už to znamenalo akékoľvek tempo. Plánoval som bežať popod skalu Loreley, no nakoniec som sa rozhodol pokračovať po hrebeni, pretože na skale som bol relatívne nedávno […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.