Pod Čiernu horu

Na internete som našiel pár videí z túr na lyžiach na Čiernu horu v Slanských vrchoch. Ihneď ma to zaujalo, pretože toto pohorie takmer vôbec nepoznám a rád by som ho spoznával v tak zime na lyžiach, ako aj v lete na bicykli.

Zobral som teda radšej staré lyže a na vrchol Čierna hora (1073 m) som plánoval dostať sa po žltej turistickej trase zo Sigordu, časť Chaty.

Dolina Malej Delne.
Dolina Malej Delne.

Na Chatu Sigord som však prišiel až takmer o jedenástej. Dosť neskoro, ale u mňa sú tieto neskoré príchody pravidlom. Snežilo, čo bolo dobré. Trasa začala v mladine, dúfal som, že sa les zmení. Ledva som sa na lyžiach dokázal zmestiť do vyšliapanej stopy. Mimo stopy som stúpať nevedel, pretože chodník bol vyrezaný veľmi úzko. Po približne 300 m šliapania mi vyzulo lyžu. Zistil som, že mám poškodené viazanie. Uvoľňovala sa mi päta. Párkrát som sa to pokúsil opraviť, no nepodarilo sa mi to. Dal som si teda lyže na batoh a pokračoval ďalej pešo.

Zo začiatku nebol problém ísť bez lyží, pretože snehu v týchto miestach nebolo veľa. S pribúdajúcou výškou to začínalo byť komplikovanejšie. Od výšky cca 760 m som sa začal brodiť viac, než po kolená. Obchádzajúc Kujavy som si začínal myslieť, že vďaka neskorému príchodu to na Čiernu horu za svetla nestihnem. Dobrodiť sa mi podarilo po bežkársku trasu traverzujúcu hlavný hrebeň. Tam som sa konečne najedol a povedal si, že je najvyšší čas sa vrátiť. Ešte neviem, ako to tu vyzerá v lete, no v zime, keď je veľa snehu je tu krásne. Hlavne okolie svahovej erózie Kujavy, či úsek po hrebeni rázsochy severnejšie.

Určite sa do týchto miest ešte na lyžiach vrátim

Hrebeň rázsochy na Kujavami
Hrebeň rázsochy na Kujavami.

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/fzQ31KGZqKZTUZSA9
[Trasa na Strave]

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.