Poráč z Košíc cez Kojšovskú hoľu

Spoločnosť, v ktorej pracujem, organizovala stretnutie nášho tímu v rekreačnom stredisku Poráč Park, nachádzajúcom sa na začiatku Poráčskej doliny (Hnilecké vrchy, časť Galmus). Na pláne sme mali rôzne športové aktivity a jednou z nich mala byť aj cyklistika. Možností na cyklistiku bolo v lokalite viac – okruh okolo Poráčskej doliny,  cez Bukovec 1 126.7m (najvyšší vrch Hnileckých vrchov) do Štósskych kúpeľov a Košíc, alebo cez Dúbravu do Jakloviec a na Ružín. Hlavným plánom však bolo sa pri priazni počasia do Poráč Parku dostať z Košíc na bicykli cez Kojšovskú hoľuGelnicu a Slovinky.

Vo štvrtok (08.10.2015) ráno sa po dlhšej dobe vyčasilo, Aladin nepredpovedal dážď a teda sme mohli (+ Miki, Maťo a Maťo a Blanka) podľa dohody ráno vyraziť. Na KVP nás zdržala porucha, ktorú sme chceli ísť vyriešiť do Isaka, no bohužiaľ mali ešte zavretý obchod. Blanka teda zostala čakať na servis a dohodli sme sa, že sa stretneme v Gelnici. Napriek predpovedi počasia začalo lokálne v okolí Zlatej Idky zaťahovať, čo znamenalo celkom výdatný dážď, ktorý nás chytil 1.5km od chaty Erika. Chceli sme sa schovať pod strieškou vstupných dverí na na Erike, no pri pamätníku má LK Metropol momentálne pristavenú maringotku a našťastie nás prichýlili. Aspoň sme sa ako tak usušili a zohriali. Keď dážď ako tak ustal, pokračovali sme zjazdom do Gelnice, kde sme sa o 13:45 stretli s Blankou. Snažili sme sa nájsť reštauráciu, no obe nájdené mali byť otvorené len do 14:00.  Skúsili sme šťastie v Reštaurácii Tatran, kde nás na naše počudovanie pozvali ďalej a pripravili nám jedlo, čaj do džbánu a priniesli Tatranský čaj z krčmy na zahriatie. Zdržali sme sa tu do 15:15-30.

Z Turzova, ktorého horné jazero (dosahuje hĺbku až 17 m) je napájané vodami pochádzajúcimi v nemalej miere z opustených banských diel, sme do Sloviniek pokračovali virtuálnou (lebo jedinú značku som videl raz a to v Gelnici na križovatke) zelenou cyklotrasou č. 5855. cez Slovenské Čechy, Zhnilú studňu a Gáborovu chatu na Sedlo pod Krompašským vrchom. Trasa to bola pekná, no miestami strmá. Zo sedla dole sme pokračovali červenou turistickou trasou. Tento prechod nám zabral 2 hodiny, viac ako sme plánovali. V Slovinkách sa už zmrákal a tak sme bez prestávky pokračovali do rekreačného strediska opäť po zelenej cyklotrase č. 5855 krásnou Poráčskou dolinou.

Gáborova chata bola veľmi obľúbeným turistickým miestom. Vznikla koncom 19. storočia. V roku 1925 ju niekto úmyselne podpálil. Opätovne ju postavili v roku 1930. V súčasnosti je objekt v ruinách. Thurzov je pomenovaný podľa grófov Thurzovcov, ktorí za preukázané služby kráľovi dostali v roku 1528 od Ferdinanda I. Habsburského Gelnický hrad. Rozmanitosť prírodných krás i vyhovujúce klimatické podmienky boli začiatkom tohto storočia podnetom pre zriadenie Thurzovských kúpeľov. Postavili sa tu štýlové budovy, kde sa liečili nervové choroby a choroby dýchacích ciest. [gelnica.sk]

[fotogaléria z trasy] [GPS track z trasy] [Rišov článok na hiking.sk o výlete na Folkmarskú skalu]

V Gelnici, reštaurácia Tatran.
V Gelnici, reštaurácia Tatran.
Z Turzova na Sedlo pod Krompašským vrchom.
Z Turzova na Sedlo pod Krompašským vrchom.
Klipberg, neďaleko Sedla pod Krompašským vrchom.
Klipberg, neďaleko Sedla pod Krompašským vrchom.
... dole do Sloviniek ...
… dole do Sloviniek …
V Poráčskej doline, Galmus.
V Poráčskej doline, Galmus.
Poráčsky potok, Galmus.
Poráčsky potok, Galmus.

G1331677.jpg

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.