Shiva Temple (Murugeshpalya), Bengaluru

Jedna v Indii z najslávnejších Šivových svätýň sa nachádzala priamo v meste Bengaluru, meste, v ktorom sme počas 3 týždňového pobytu bývali.

Výstavba tejto takmer 20m vysokej sochy boha Šivu sediaceho v lotosovej pozícii začala v roku 1994. Chrám so sochou boli vysvätené v priaznivý deň Maha Shivaratri 26.02 1995. Sri Shankaracharya z Shringeri (o ktorom sa verí, že je inkarnáciou samotného Šivu) venoval Shiv Mandir verejnosti. V priestoroch chrámu sa nachádza aj socha boha Ganéša a svätyňa Navagrahu. Chrám je otvorený 24 hodín, každý deň. Pod sochou, v umelo vybudovanej chodbe vedie cestička, ktoré sprevádza rôznymi formami Shivových lingám*, ktoré sú replikami lingám nájdených v rôznych častiach Indie. Jednou z najviac obľúbených foriem je replika vytvorená z ľadu, ktorá predstavuje jaskynnú svätyňu Amarnath, nachádzajúcu sa v štáte Džammú a Kašmír územie ktorého je vo väčšej časti situované v Himalájach.

Kým sa dostanete k samotnej soche, musíte najskôr vhodiť 108 mincí do 108mich misiek a pri každej odrecitovať mantru Om Namah Shivaya. Potom poviete kňazovi meno, on vo vašom mene odrecituje modlitbu a zároveň lejete (mlieko?) na limgam. Dostanete oranžovú šnúrku, do ktorej si zosobníte vašu starosť. Následne sa starosti sa zbavíte zaviazaním šnúrky na zábradlie schodov, ktoré vás privedú k soche boha Ganéša. Cesta k Šivovi pokračuje chodbou, o ktorej som písal vyššie. Prevedie vás miestami ako Rishikesh, Badrinath či Kedarnath. Zastavíte sa ešte pri dvoch lingách, na ktoré je potrebné opäť niečo naliať (naozaj však neviem čo). Každá z nich sa nachádza pri jednej z nôh boha Šivu. Do jazierka, ktoré predstavuje rieku Ganga hodíte mincu.

Kompletná fotogaléria zo Šivovho chrámu https://plus.google.com/photos/104853636437180584831/albums/6086353359133629233?banner=pwa

* Lingam je symbol, pomocou ktorého je uctievaný hinduistický boh Šiva. Používanie tohoto symbolu pre uctievanie siaha hluboko do indického staroveku, avšak pôvodná symbolika lingamu zostáva dodnes predmetem roznych dohadov. Môže predstavovať napr. falus, axis mundi či slabiku óm. [zdroj wikipedia]

Shiva temple, Bangalore, thailon
Shiva tenple, Bangalore
obrad
obrad
obrad
obrad
Shiva a autor sochy
Shiva a autor sochy

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.