Tufový kaňon, Ploské

Vďaka geokeškám autora Polo76 človek spozná miesta, ktorý by za iných okolností určite nenašiel. Jedným z takýchto miest je aj tufový kaňon neďaleko dediny Ploské.  Citujem autora geocache : “Varhanovské štrky klcovského súvrstvia (vrchný báden). Varhanovské štrky – vznikli z náplavového kužela s materiálom prevažne Ciernej hory a Spišsko-Gemerského Rudohoria. Predstavujú až niekolko metrov hrubé polohy prevažne stredozrných štrkov. Priemerná velkost obliakov je 2 – 6 cm, maximálne 12 – 15 cm. V bazálnej (základovej) casti klcovského súvrstvia vystupuje horizont redeponovaných (znovu uložených) ryolitových tufov, ktorý dosahuje hrúbku 20-30m.Tufy majú svetlú, svetlosivú farbu. Sú drobivé a rozpadavé. Rádiometricky urcený vek tufov je 13,9 +- 0,3 mil. rokov.” 

Toto miesto ma zaujalo a veľmi rád sa naň, z rôznych dôvodov, vraciam. Tentokrát, keďže som dostal kameru a učím sa s ňou pracovať, som sa pokúsil o tomto kaňone nakrútiť krátke video. 

Fotogalérie z Tufového kaňona pri obci Ploské: 20.04.2009, 01.04.2012

httpvh://www.youtube.com/watch?v=UtJzXR-eaQo

2 Comments

  1. david
    30/07/2012

    ahoj
    prosimta ako si sa tam dostal? Siel som tam po panelke ku rampe, za nou to bolo trochu viac huste. Dosiel som ku akemusi ludskemu vytvoru ak sa nato clovek pozera zhora tak v tvare U. Su to betonove panely kde ak to dobre chapem sa nosi hnoj. Tu som stroskotal. Ziadna cesta dalej. Vsetko husto zarastene. Ja mam pribliznu predstavu kde to cca je.(ak sa clovek nato pozera z dialky najde predpokladane miesto) len ma zaujima ciktomu nieje schodnejsia cesta
    dik

  2. 30/07/2012

    Ahoj, uz si bol blizko, stacilo troska pokracovat dalej. Niekde sem N 48° 48.904 E 021° 20.805.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.