Na zimnú Hekerovú

Táto zima je štedrá na sneh a tak bolo rozhodnutie jednoduché – túra na lyžiach. Času som moc nemal a tak som si vybral niečo jednoduché – lyžovanie v lesoch nad Úhornou, na svahoch Hekerovej.

Hekerová (1260m) je nádherný vrchol hôľneho charakteru, nachádzajúci sa na bočnej rázsoche hlavného hrebeňa Volovských vrchov (podcelok Zlatý Stôl), severo-severozápadne nad obcou Úhorná. Vrcholom prechádza žltá turistická značka, vedúca z obce Smolník. Z Uhornianskeho sedla je možné sa na vrchol dostať červenou turistickou značkou (Cesta hrdinov SNP), na ktorú sa daná žltá značka na rázcestí Pod bielymi skalami (1198m) pripája. Hekerová poskytuje pekné výhľady (Kráľova hoľa, Zlatý stôl, Kojšovská hoľa, Pipitka), v zime je z neho možné vidieť aj Vysoké Tatry. Pod južným svahom hekerovej sa nachádza pútnicka kaplnka Panne Márii Snežnej pri obci Úhorná.

Kaplnka Panny Márie Snežnej s prameňom liečivej vody sa nachádza nad obcou Uhorná a pod vrchom Hekerová (1260 m n.m.). Pri kaplnke sa nachádza aj prístrešok, ktorý slúži pre slávenie liturgií pod holým nebom. Ďalej sa tu nachádza krížová cesta so 14 krížmi. Odpust sa tu koná každoročne v prvú augustovú sobotu a nedeľu, samotný sviatok Panny Márie Snežnej, ktorý pripadá na 5. august.  Sviatok Panny Márie Snežnej sa spája s legendou, podľa ktorej sa v noci 5. augusta 352 sa v Ríme zjavila Panna Mária rímskemu patríciovi Jánovi a pápežovi Libériovi (352-366). Vo svojom zjavení Panna Mária žiadala, aby jej postavili kostol na mieste, kde ráno nájdu sneh. Sneh skutočne napadal a pápež Libérius dal na tom mieste postaviť baziliku Panny Márie Väčšej (Santa Maria Maggiore). [zdroj, viac onformácii na rkcsmolnik.sk]

[fotogaléria zimnej Hekerovej] [panoramatické fotografie z Hekerovej]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=LlL-JAXkNhc

Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy
Hekerová, Volovské vrchy

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.