Muž, ktorý sadil stromy (Frédéric Back)

“Muž, ktorý sadil stromy” je novela Jeana Giona, ktorú napísal roku 1953. Dostalo sa jej veľkého uznania a bola preložená do trinástich jazykov. V súvislosti s osobou Elzéarda Bouffiera a lesom vo Vergonse sa kládlo mnoho otázok. Hoci muž, ktorý sadil duby je vymyslený, obrovské úsilie o zalesnenie tejto oblasti v roku 1880 bolo skutočnosťou. Pred I. svetovou vojnou tu bolo sto tisíc hektárov zalesnených borovicou čiernou a smrekovcom opadavým. Dnes tieto lesy menia ráz krajiny a vodné pomery celej oblasti. Bol Elzéard skutočný ? Prečítajte si citát z listu, ktorý Jean Gion napísal pánovi Valdeyronovi, riaditeľovi Vôd a lesov v Digne, v roku 1957 [zdroj]

Jedna z mála kníh, ktoré som čítal. Síce idealistická, no jej odkaz zanechal vo mne viac než silný dojem. Asi by po každom z nás mal ostať tichý odkaz. Odkaz o niečom, čo sme spravili pre druhých.

Okrem samotného filmu ma zaujal aj odkaz v diskusii na českých stránkach mustwatch.hztz.cz. Jeden prispievateľ uvádza Krameterhof Seppa Holzera. O čo ide ? Citujem originálnu stránku : “Fotoseriál na této a několika dalších stránkách je z návštěvy u horského farmáře Seppa Holzera, který se celý život baví tím, že ze strmých a “neúrodných” horských svahů v Alpách v nadmořské výšce 1300-1600 m n. m. vytváří rajskou zahradu. Jeho zahrádka má rozlohu přes 40 hektarů a k tomu si ještě dlouhodobě pronajímá další půdu v okolí, kterou nebylo možno odkoupit. Nepoužívá žádnou chemii a mechanizaci jen jednorázově, pro terénní úpravy. Pěstuje zeleninu na terasách mezi kameny, vysazuje tisíce ovocných stromů, v desítkách jezírek, rybníčků a vodních příkopů pěstuje rozmanité druhy ryb, raků a vodních rostlin, kultivuje jedlé houby, vysévá v rozmanitých terénech staré odrůdy obilí a chová odolné druhy prasat. ”

Adresa stránky http://www.rodovystatek.cz/sepp_holzer.htm.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.