Ubuntu 10.04 I. (prvé spustenie)

Po takmer 6tich rokoch som sa opäť rozhodol vyskúšať Linux. Prečo ? Pretože som ho mal kedysi veľmi rád. Využíval som ho hlavne na prácu s GISom (OpenSource GRASS GIS ), ostatné veci boli druhoradé. Len bežné  surfovanie, chat a email. No od denno-denného používania ma pomaly, postupne ale isto odraďovali drobnosti, ktoré som proste nebol ochotný prehliadať. Napríklad som si nebol schopný (ani po prečítaní X rôznych zaručených rád) nastaviť font vo Firefoxe tak, aby bol obsah webu čitateľný. Alebo taká tlač. Systém hlásil všetko OK pri tlačení testovacej stránky, no faktom ostalo, že na stránke nikdy nič nebolo. Nikdy. Prípadne som počúval mp3 a zrazu hlásenie systému – chyba zvukového servera. Supermount USB klúčov? Výborná vec. Na cca 5 spustení. Potom proste prestal supermountovať. Pozrieť si film ? Chýbal kodek. O ergonómií ani nepíšem. Doteraz neviem, čo ktorá ikona typu súboru znamená. Viem určiť len pdf dokument.

A práve preto, lebo som ho mal rád, chcem teraz zistiť, či 6 rokov Linuxu stačilo na to, aby sa z neho stal použiteľný desktopový systém pre bežného človeka – samozrejme v mojom subjektívnom a tým možno neobjektívnom ponímaní veci. Ubuntu som si vybral na základe doporučenia dvoch členov našej rodiny, s ktorými sme úplne rovnaký tip používateľov. A aj preto, lebo Mandrivy už mám dosť. Stačilo. Používal som niekoľko jej verzí, no okrem verzie KDE sa nič nemenilo. A v neposlednom rade preto, lebo je momentálne zrejme najobľúbenejšou distribúciou.

udpate : počas písania predchádzajúcej vety mi vyplo grafické rozhranie a systém vyhlásil niečo o slabej batérii (jeidnú, čo na desktope poznám je tá pre CMOS pamäť) a vypýtalo si to odomňa login a heslo. Aké, to neviem, pretože momentálne mám systém bootnutý z CD :)

Prvé pozorovania (systém bootovaný z CD):
– premiestnenie ikon zatvárania, minimalizovania a maximalizovania okna do ľavého horného rohu ? WTF ?
– zmena jazyka klávesnice je primárne nastavená na “Both ALT keys together”. WTF ?
– je piatok večer a v Rádiu FM beží show Baláž & Hubinák. Rád ich počúvam cez livestream. Stiahol som si ho na disk, spustím. Niečo sa nainštalovalo úspešne, niečo nie a výsledkom je zvuk, ktorý mi evokuje tajné vysielanie niekde z ponorky. WTF ?
– vkladám USB kľúč, žiadny problém.Woalá, ikonka kľúča je na ploche. Paráda!
– surfujem hlavným menu (umiestneným na lište, ktorá je prichytená k hornej časti obrazovky WTF ?) a milo ma prekvapila ponuka. Je to rádovo lepšie ako v defaultnej inštalácii systému MS Winows.
– grafické prostredie – mám pocit, že sa nič po tých 6tich rokoch nezmenilo :( WTF ?

Ubuntu, 10.04 LTS
Ubuntu, 10.04 LTS

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.