Z Rožnavy do Košíc (cez Bôrku a Zádiel)

Niekedy veci dopadnú inak, ako si ich človek plánuje. Inak tomu nebolo aj v tomto prípade. Už zo dva roky plánujem prejsť Cyklomagistrálu Slovenský Kras. Ani neviem, prečo som sa k tomu doteraz nedostal. Dnes mal byť ten deň Ď. Nebol. Už ráno nezačalo slávne. Pokazil sa mi bicykel. Ani neviem čo, iba to poriadne škrípalo a prepadávala mi reťaz. A do odchodu vlaku bolo 20 minút. Na poslednú chvíľu som ho vymenil za trekový, ktorému som ani po zime nestihol dofúkať duše. Akurát som utrel prach zo sedlovky :) Vlak som nakoniec stihol.  Neskôr som sa v Zádielskej horárni zdržal až príliš dlho. Prosto, vegetík s kávičkou, kofolou a želé JOJO. A cestou do Zádiela som miestami musel bicykel niesť na pleciach, lebo výdatné dažde posledného obdobia dokonali (našťastie) svoje (fotogaléria stavu Zádielskej cesty). Znamenalo to, že sa nestihnem vrátiť cez Silickú Jablonicu a Silicu do Rožnavy na vlak. Tak som sa rozhodol vrátiť späť do Košíc.

Milujem cestovanie vlakom. Klasické staré vagóny, ktoré klasicky cítiť. Aj cestujúci zostali, ako si ich pamätám. Len majú iPhone a Notebooky. Naše vlaky vo mne evokujú cestovanie. Bez cieľa. Proste sa niekam vybrať a nemusieť vedieť kam. Istú slobodu, voľnosť. Vďaka tejto cyklotúre som objavil nádherný kraj, ukrytý v bezmennej doline medzi Slovenským Krasom a Volovskými vrchmi. Drnava, Kováčová, Lúčka a Bôrka. Nádherné dediny v podhorí krasových planín. Obvzlášť ma zaujala (vďaka geocachingu) Lúčka, ktorá úkrýva husitskú pevnôstku (viac o malej pevnosti v tomto samostatnom článku).

Trasa : Rožnava – Krásnohorské podhradie – Lúčka – Bôrka – Zádiel – Moldava nad Bodvou – Košice
Údaje z GPS : Total climbing: 851 m, Total descent: 898 m, Maximum speed: 55.8 km/h, Average climbing speed : 12.9 km/h, Average descent speed : 18.2 km/h, Average flat speed: 14.2 km/h, Average speed: 14.7 km/h, Climbing time: 3h 39m 52s, Descent time: 3h 13m 53s, Flat time: 1h 41m 52s, Total real distance: 78.2 km, Climbing distance: 35.4 km, Descent distance: 29.3 km, Flat distance: 13.4 km

[fotogaléria] [AllTrails.com] [GPX Strava]

Krásny kraj medzi Slovenským krasom a Volovskými vrchmi
Krásny kraj medzi Slovenským krasom a Volovskými vrchmi
Husitská pevnosť, Lúčka
Husitská pevnosť, Lúčka
Zádielska tiesňava
Zádielska tiesňava
Zádielska tiesňava
Zádielska tiesňava

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.