Z Popradu do Popradu (cez Nízke Tatry)

Túlavé galusky – Okolo Tatier. Event, taký ten pravý. Taký, ako Túlavé Topánky.  Pravý orechový. Už od jeho publikovania sa mi páčil. Konečne niečo poriadne cyklisticky geocachingové. Bolo mi však hneď jasné, že vzhľadom na zostávajúcu dovolenku ho nebudem môcť absolvovať celý. A ak by som ho aj, určite by som nezvládol sobotňajší program, ktorý som si nechcel nechať ujsť, pretože prechod Nízkymi Tatrami sedlom Priehyba som mal v pláne už dávnejšie. Trasu som sa rozhodol absolvovať na horskom bicykli. Ako to celé dopadlo citujem z logu eventovej kešky :

Do Starej Lesnej som prisiel podvecer a ledva som si sadol za stol, bolo mi povedane, ze sa ide na kesku (GCKRD6 GC Mokre nohy), pri ktorej mozem spoznat jej autora – quertyho. Nuz tak take sa neodmieta :) Po navrate sa mi pacilo kratke pivko, ktore sa nam skoro prehrialo a tak sme radsej sli do penzionu ;)  Na izbe sme potom ešte podebatovali s Marekom Jančúchom a Ivorom Rizmanom.

Slávkovský štít z okna penziónu v Starej Lesnej, Vysoké Tatry
Slávkovský štít z okna penziónu v Starej Lesnej, Vysoké Tatry

Rano, v den D som sa uz nevedel dockat :) Vybaleny som uz cakal Bruna a Petera, no povedal som si, ze idem dopredu, pretoze bolo jasne, ze ma predbehnu. Totizto, uz vecer som pocul take srandicky, ze si cestou vybehneme na Kralovu holu :) To som zacal tusit, ze naco som sa to podujal :) Vyrazil som teda sam. Na cerpacke som dofukal duse a valil som sa do Popradu. Tam som si chcel nakupit baterie a normalnu mapu, pretoze tu co mam , som si zabudol doma a so sebou som mal len CB verziu, narychlo vytlacenu z netu. Tak som sa motal, ze som tam stravil takmer hodinu. Baterie do GPS som nezohnal. To iste sa opakovalo v Svite a tak som zacal rozmyslat nad tym, ze ci sa vobec dosmolicham ku Ciernemu Vahu. Za Svitom som uz konecne stretol Bruna a Petra, prave vhod, pretoze akurat ukladali kesku. A tak som sa zalogoval ako ked slepe kura k zrnu pride ;)

Podhorie Nizkych Tatier, Gregória
Podhorie Nizkych Tatier, Gregória

Pokracovali sme dalej spolu. Zohrate duo, bolo ich radost sledovat. Sice z coraz vacsej vzdialenosti a aj to zozadu ;) Zobrali ma medzi seba, ze ma naucia, ako sa ma jazdit v skupinke. Ich tempo som tak vladal kilometer, ci mozno aj dva :) Ked som zacal mat take tmave kruhy pred ocami, zacinalo nam vsetkym byt jasne, ze si dalej pojdem svojim tempom :) Dohodli sme sa, kde a ako si zavolame a dalej som uz pokracoval sam. Udolie Cierneho Vahu – krasny, tak ako aj dolina Ipoltica, veduca na hreben NT. Bol som vsak prekvapeny, aka cula premavka tu vladla. Pod hrebenom, nieco pred 13tou ma chytila burka. Blyskalo to teda poriadne. Tak som si odlozil bicykel, preobliekol sa a schoval, v snahe preckat dazd. Ked som si rozlozil jedenie, kde sa vzala, tu sa vzala krava :) Cumela, cumela, az to vzdala. O 15min. to iste, no uz boli na mna dve :) Vzdali to :) No a o dalsich 10 min – cele stado, ktore si to hrdo preslo okolo mna :) Uz mi bolo dlho a dazd ako tak ustal a tak som sa rozhodol pokracovat dalej :) nepresiel som vela, na odbocku zltej a pri jeden z obyvanych horarni sme sa vsetci traja opat stretli. Schoval som sa k chalanom a preckavali sme dazd. Ani neviem ako dlho, no uz nas to prestalo bavit a tak sme sa opat rozlucili s tym,ze sa stretneme v sedle Priehyba. Chalani ma tam aj cakali. Tam sme spravili fotky a dohodli sme sa, ze sa im mam ozvat, ked zidem dole do Helpy.

sedlo Priehyba (panoráma)
sedlo Priehyba (panoráma)

Chvilku som pobudol v sedle, nieco som pofotil, obliekol sa a zhucal do Helpy. Riadny kopcisko veru z tejto juznej strany ! V Helpe som stretol kamarata no a tak sme si pekne, dobru polhodinu, pokecali. Az sa mi nechcelo dalej, zdravy rozum nam hovoril, ze ak skoncime na pive, on sa nebude mat ako dostat do Brezna a ja do Popradu :) Vyhral rozum a tak sme sa pobrali …Cestou ma zastavili policajti, reku mam si dat reflexnu vestu. Ukazal som im, ze reflexnych veci mam habadej, no trvali na veste. Nevadil som sa, nasdil som si ju … a o 200m zase pekne zlozil. V jednej z dediniek som si na cerpacke kupil LANGOS !, ktory mi zohriali v rure. Vyvali som sa na zem, v klude vypil kavu, zjedol langos a pomaly sa pobral dalej. Cestou som sa az smial nad tym, ze ci vobec bude aspon 100m, na ktorych nebude treba krutit pedale :) Boli … dva .. po tak cca 50m … :) Zastavoval som sa kvoli foteniu, tento kraj je nadherny ! Ci uz Telgart, meandre Hrona, jeho pramen a sedlo Besnik. Nadherny kraj !

Pod Kráľovou hoľou
Pod Kráľovou hoľou
Sedlo Besník, panoráma
Sedlo Besník, panoráma

Vernar a jeho stupanie – no, este sa dalo :) Len cestou hore sa mi stalo to, co uz dlho na biku nie – zacalo mi strajkovat prave koleno :( Vtedy mi doslo, ze som si nerozmiesal prasok so zivinami, mineralmi :( Dokrutil som to az po Chvalabou, kde som si spomenul, ako som tu mal FTF (jedno z mojich mala) :) … a uprimne poviem, povedal som si aj nieco podobne, ako chvalabohu, no neslune ;)  Po Kvetnicu bolo vsetko v poriadku, no ako som zacal stupat, bolo mi jasne, ze to koleno ma prostre strajk. Pichalo a pichalo :( Tak som sa rozhodol, ze zavolam Zuzke (Northlandfamily), ci by nebolo mozne po mna prist. Vdaka jej velkej ochote zacala organizovat, ako po mna prist. Chcem jej tymto velmi !!! podakovat, pretoze nebyt jej ochoty, neviem, ako by som dosiel do Starej Lesnej ! DAKUJEM !!!!! A chcem sa podakovat aj Misovi, ktory po mna nakoniec prisiel ! Dakujem ! Neskor, uz v krcme na pive, sme vo velmi dobrej nalade kecali sme a kecali … a pokracovali aj na izbe :) Tak ako minulu noc :)

Chvalabohu, nad Vernárom
Chvalabohu, nad Vernárom

Chcem tymto este raz podakovat za vyborne ozrganizovany event, priatelsky pristup Bruna pocas sobotnej cyklotury. Bol som naozaj velmi milo prekvapeny – celu trasu som mal pocit, ze clovek sa ma na koho obratit o pomoc. A to sa malo kedy stava, ked sa clovek takto tula. Dufam, ze sa dalsieho dielu budem moct zucastnit v celom rozsahu !

trasa : Stará Lesná – Poprad – Svit – Šuňava – dolný Čierny Váh – Ipoltica – sedlo Priehyba – Heľpa – Telgárt – Pusté Pole – Hranovnica – Poprad
údaje z GPS : Minimum elevation: 613 m.s.l., Maximum elevation: 1185 m.s.l., Total climbing: 1665 m, Total descent: 1654 m , Maximum speed: 58.1 km/h, Average climbing speed : 10.6 km/h, Average descent speed : 22.1 km/h, Average flat speed: 14.1 km/h, Average speed: 14 km/h, Total track time: 8h 15m 57s, Climbing time: 6h 50m 05s, Descent time: 3h 37m 55s, Flat time: 2h 23m 53s, Total real distance: 126 km, Climbing distance: 57.1 km, Descent distance: 48.5 km, Flat distance: 20.4 km

[GPS Kml track] [fotogaléria] [EveryTrail] [panoramatické fotografie]


View Larger Map

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.