Sölden (Ötztal), Tirolské alpy

Opäť raz z lyžiarskej dovolenky doma (23.01.-30.01 2010). A opäť človeka chytá podovolenková depresia. Rok sme sa tešili no a ono to zbehlo to tak rýchlo.  Tentokrát sme boli na ľadovcoch Soeldenského lyžiarskeho areáluRettenbach & Tiefenbach, nachádzajúceho sa v doline Ötztal, známej aj nálezom múmie prezývanej Ötzi, ktorú našli v roku 1991 práve v ľadovci Ötztalerských Álp blízko hranice Rakúska a Talianska. Do strediska lyžiarov prepravujú priamo z dedinky Soelden moderné kabínkové lanovky Giggijoch tal a Gaislachkogl tal. Tá druhá vyváža lyžiarov do samostatnej časti strediska, sústredeného pod jednou z 3och trojtisícoviek Gaislachkogl (3.058 m). Giggijoch tal je vstupnou bránou do centrálnej časti strediska, ktoré sa nachádza 2284m nad morom. Odtiaľ je už len na skok k ľadovcovým zjazdovkám pod zvyšnými dvoma trojtisícovkami Schwarze Schneide (3.340 m) a Tiefenbachkogl (3.250 m). Spolu tvoria tzv. BIG3, veľku trojku cez 3000m vysokých štítov, pod ktorými sa v tomto stredisku lyžuje. Keďže Soelden je jediným takýmto strediskom, zaujímavou výzvou pre lyžiarov je tzv. BIG 3 rally – zdolanie všetkých troch v čo najlepšom čase. Viac podrobností na o rally je na stránkach strediska.

Bývali sme v dedine Huben, ktorá je časťou Längenfeldu. Nachádza sa 9km od Soeldenu a skibus nám stál rovno pod oknami. Tak sme využívali jeho služby. Bolo to pohodlnejšie, pretože sme nemuseli denno-denne nakladať a vykladať celú výstroj, nevraviac o prezúvaní sa. Ubytovanie v penzióne Garni Flori vcelku parádne, so samostatnou kuchynkou, z ktorej sme si spravili spoločnskú miestnosť. A Paľo spálňu :) Voľný deň sme strávili máčaním sa v outdoor časti wellness centra Aqua Dome s výhľadom na alpské 3ojtisícovky. Človek by si ľahko zvykol. Cestou späť pri Salzburgu ako vždy STAU, tentokrát to však nebolo 6 hodín, ale len 2.

Záverom musím povedať, že to bolo zatiaľ najlepšie stredisko, kde sme v Rakúsku lyžovali.

[fotogaléria] [panoramatická fotogaléria] [EveryTrail] [trasa z Košíc do Soeldenu 1,068 km]

Alpské nekonečno ...
Alpské nekonečno ...
... Alpské nekonečno ...
... Alpské nekonečno ...
... Alpské nekonečno II. ...
... Alpské nekonečno II. ...
... Alpské nekonečno III. ...
... Alpské nekonečno III. ...
... Alpské nekonečno IV. ...
... Alpské nekonečno IV. ...
... Alpské nekonečno V. ...
... Alpské nekonečno V. ...
... Alpské nekonečno VI. ...
... Alpské nekonečno VI. ...
Huben, pohľad z penziónu
Huben, pohľad z penziónu

2 Comments

  1. Anka
    14/04/2010

    Aj ja sa pripajam k nazoru ze je to najlepsie stredisko kde som bola lyzovat -samozrejme aj s blizkym Obergurglom.
    Je to krasa.

  2. Obergurgl sme bohuzial nenavstivili. Mali sme prospekty, no, dako nam to nevyslo :) Ale podla toho, co bolo na fotografiach – tiez krasne. Nemate nahodou fotografie z toho strediska ? Vopred dakujem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.