Vtáčnik

Vtáčnik (pohorie ohraničené Hornonitrianskou kotlinou, pohorím Žiar a Strážovskými vrchmi, na východe Kremnickými vrchmi a Žiarskou kotlinou, na juhu Tribečom a Štiavnickými vrchmi) je jedným z pohorí, o ktorom viem, no nie a nie sa tam dostať. Teraz sa naskytla možnosť, boli sme na sviatky Veľkej Noci v Komárne. Dohoda s chalanmi (Rado Drunek, Mišo Blažej) bola rýchla, aj keď sme zvažovali, či predsa len nepôjdeme niekam šliapať na lyžiach. Vtáčnik je naozaj príjemné pohorie, nenáročné, v zime to musí byť bežkársky raj. Brodili sme sa po kolená v snehu (od 1000 m cca). Príjemne ma prekvapili aktivity jednej základnej školy, vďaka ktorej pôvodná partizánska cesta nezanikla. Pekné smerovníky, informačné tabule, upravený partizánsky hrob či informácie o kvalite vody v studniach. Klobúk dole ! Napriek tomu, že vrchol Vtáčnik je krásny, najviac mi utkvela v pamäti Kláštorná skala. Niektoré skaly mi pripomínali sochy z Vianočných ostrovov.

Vrchol Vtáčnik (1345 m) je výrazný bralnatý vrchol na hlavnom hrebeni rovnomenného pohoria. Nachádza sa v centrálnej časti pohoria, na hranici Trenčianskeho a Banskobystrického kraja i okresov Prievidza a Žarnovica. Skalné povrchové tvary (kotly, kužele, skalné stupne) bohato zastúpené v celom pohorí vznikli periglaciálnymi procesmi (činnosťou mrazu v priľadovcových oblastiach) alebo rozpadom andezitových prúdov, ktorým ku kráse pomohlo aj zvetrávanie (steny, skalné veže). [wikipedia]

Pred túrou sme ešte navštívili Pamätnú izbu SNP v Kľaku (viac informácií na www.klak.sk), kde nám otrasné zážitky sprostredkovala s výkladom ich priama účastníčka (vtedy mala 14 rokov). Človeku v nepríjemnom chlade, šere a tichu týchto expozícií dôjde pár vecí a pripomenie si jednoduchosť doby, v ktorej momentálne žije. Čo je to za trápenie, nevedieť si napr. vybrať dovolenku? Ale človek si aj všimne, že zabúda. Nebyť naozaj starých ľudí a ich dobrovoľnej činnosti, miestnosť už by neexistovala. Príbehy a fotografie ľudí stratených v zamknutej, starej miestnosti v zabudnutej dedine, na ktorej názov si spomenie už len učiteľ dejepisu tak miznú v čase a pamäti jednej starej pani. Nemali by sme tam chodiť všetci a povinne ?

trasa : Kľak – Vtáčnik – Kláštorská skala – Rúbaný vrch – Ostrý Grúň – Kľak
[Fotogaléria] [EveryTrail] [GPX Strava] s Radom Drunekom a Michalom Blažejom

Vtáčnik
Vtáčnik
Kláštorná skala, Vtáčnik
Kláštorná skala, Vtáčnik
Pamätná izba SNP
Pamätná izba SNP
Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.