Mölltaler Gletscher & Ankogel, Flattach

Ani sa človek nenazdá, a opäť je doma :) Druhý ročník Alpen Ski (25.02-01.03 2008) máme za sebou. Mali sme naozaj šťastie na počasie. Z 5tich dní bolo nádherne 4 1/2 :) A potom prišiel orkán Emma :( Ubytovanie v Sporthotel Mölltal nesklamalo, výborne tam varia. Doslova pripravujú kulinárske hody :) Stredisko Mölltaler Gletscher (Flattach) je plošne menšie a lyžiarskymi možnosťami chudobnejšie než Kitzsteinhorn či Schmitten (ktoré sme navštívili minulý rok). To však samozrejme absolútne nevadí, pretože 310 cm prašného snehu, 53 km zjazdoviek a scenéria nepotrebujú žiadny komentár :) Na druhej strane Ankogel (Mallnitz) je malým ľadovcovým a nenápadne ukrytým strediskom, ktoré pôsobí svojim kľudom a tichom (35 km zjazdoviek). Zistením z praxe je je fakt, že je lepšie ísť lyžovať, keď majú prázdniny v Rakúsku, ako keď ich má západoslovenský kraj. Inými slovami, cez prázdniny lyžuje menej Rakúšanov, ako Slovákov. Dedinka (doslova) Flattach neposkytuje žiadne možnosti oddychu (a okrem jedného baru aj posedenia), na druhej strane však je človek po 5 hodinách lyžovania rád, že môže v kľude ležať a oddychovať. Cestu tam sme si skoro skomplikovali tým, že som do navigátora nenahral mapu Rakúska, našťastie však mal Tomáš v mobile TomTom, ktorý nás doviedol priamo pred hotel :) Lyžovanie popisovať nebudem, lebo to proste neviem :) Nádhera. Na sedačky sa čakalo maximálne 5 minút (maximálne maximum), jediný problém je dostať sa z údolnej stanice na ľadovec (ale to asi na všetkých ľadovcoch). Na Mölltaler ľudí vyvezie “vláčik” (napchatý na maximum) a na Ankogelský ľadovec trojkabínka.
[fotogaléria: Mölltaler Gletscher] [Ankogel]

Mölltaler Gletscher
Mölltaler Gletscher
Ankogel (Mallnitz)
Written by:

2 Comments

  1. Jerremy
    24/02/2011

    Sporthotel Molltal je zbytočne drahý, za tú cenu sa dá zohnať vo Flattach a Mallnitz o tretinu lacnejšie ubytovanie podobnej kvality. O tom, že Ankogel je ľadovec (resp. že sa na tamojšom ľadovci lyžuje) pochybujem, ten svah bol pekný ale nevyzeral na to.

    Molltaler Gletscher bol neporovnateľne lepší, z dôvodu vyššej nadmorskej výšky (pri teplom týždni zlyžovanie na ankogeli až na parkovisko je utrpenie), ľadovcového podkladu (aj pri +9 na parkovisku a +4 hore a slnku s modrou oblohou bol povrch takmer, dokonalý, možno trošku tvrdý od neustáleho vetra. Hej súhlasím, cesta vláčikom nie je dvakrát pohodlná ani krátka, ale určite sa to oplatí :) scenéria aj podmienky úžasné

  2. 24/02/2011

    Zdravim Ta,

    ci je drahy, je subjektivne, nam cena celkom vyhovovala. Svahy Ankogelu obkolesuju 4 ladovce (Kleinlendkees, Radeckkees, Lassacher Kees a Plessnitzkees).

    Je tazke a az zbytocne porovnavat Ankolgel a Molltaler Gletscher. Pri teplych tyzdnoch je problem zlyzovat do udolia takmer vsade (teda aspon zo stredisk, ktore sme navstivili).

    V kazdom pripade mame dobre spomienky na obe strediska, aj ked na Molltaler by sme sa uz s najvacsou pravdepodobnostou nevratili. Ankogel sa mi pacil preto, ze tam nebolo takmer nikoho. Aj to niekedy rozhoduje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.